Winiarnia Zamojska

Piróg Biłgorajski w cieście krucho drożdżowym

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: blaszkę pasztetówkę do pieczenia, wałek do ciasta , papier do pieczenia, miskę, rondelek , garnek

Składniki:

    Składniki na ciasto:
  • 0,3 kg mąki pszennej
  • 0,2 kg mąki pszenną pełnoziarnistej
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 ml ciepłego mleka
  •  

    Składniki na farsz:
  • 0,2 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 0,4 kg kaszy gryczanej
  • 0,2 kg sera twarogowego
  • 3 jajka
  • sól do smaku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • opcjonalnie posiekaną miętę

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem.
  2. Mąkę przesiej do misy i zetrzyj do niej masło.
  3. Do mąki i masła dodaj sól, jajka, kwaśną śmietanę i mleko z drożdżami.
  4. Następnie zagnieć ciasto.
  5. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na 10 minut, aby urosło.
  6.  

    Farsz:
  7. Ziemniaki zalej wodą tak, aby je przykryła.
  8. Posól wodę i gotuj ziemniaki do miękkości.
  9. Ugotowane ziemniaki odcedź.
  10. Do kaszy i ziemniaków dodaj jajka, pokruszony twaróg, kwaśną śmietanę i opcjonalnie miętę. Wyrób farsz, doprawiając go solą i pieprzem.
  11.  

    Połącz w całość:
  12. Ciasto podziel na dwie części, obie części wałkuj na kształt prostokąta i wyłóż nimi blaszki keksówki (bok ciasta powinien przykryć farsz).
  13. Na rozwałkowane ciasto wyłóż farsz, przykryj go bokiem ciasta i zlep.
  14. Gotowe pirogi posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 min na środkowej półce w piekarniku.
  15. Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

lekki agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.