Winiarnia Zamojska

Zupa grzybowa

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek, deska do krojenia, obieraczka do warzyw, miski, łyżki, noże.

Składniki:

  • 250 g borowików pokrojonych w kostkę (mogą być mrożone)
  • 250 g kurek (mogą być mrożone)
  • 250 g podgrzybków pokrojonych w kostkę (mogą być mrożone)
  • 50 g dowolnych suszonych grzybów
  • 1 korzeń średniej wielkości pietruszki
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • ½ korzenia selera średniej wielkości
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyka
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml wina Musująca Gruszka Winiarnia Zamojska (można zastąpić dowolnym białym winem – musującym lub nie)
  • 400 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój warzywa w średniej wielkości kostkę.
  2. Grzyby suszone namocz i ugotuj do miękkości, a następnie pokrój. Nie wylewaj wody z gotowanych grzybów!
  3. Grzyby mrożone rozmroź i jeśli są zbyt duże, pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Cebulkę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
  5. W garnku rozgrzej miód z masłem i zeszklij cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj warzywa i chwilę karmelizuj.
  6. Całość zalej winem i duś przez około 2 minuty, po czym dodaj grzyby i duś ponownie 2 minuty.
  7. Zalej garnek około 2 litrami wody i dodaj wodę z ugotowanych suszonych grzybów, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy, odrobinę soli i pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  8. Dodaj śmietankę 18% i zagotuj.
  9. Śmietanę kwaśną połącz w misce z mąką. Dobrze rozmieszaj i dodaj kilka łyżek gorącej zupy, zahartuj i wlej do garnka z gotującym się wywarem. Całość gotuj przez około 2 minuty.
  10. Na koniec dopraw zupę suszonymi roztartymi ziołami, solą i pieprzem do smaku oraz dodaj posiekają natkę z pietruszki.

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

lekki agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.