Winiarnia Zamojska

Pstrąg pieczony w soli, sałatka z młodych ziemniaków ze szparagami

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: brytfanka do pieczenia, noże, deska do krojenia, obieraczka, garnki, patelnia do smażenia, obieraczka do warzyw, łyżki, papier do pieczenia, miski

Składniki:

    Pieczony pstrąg:
  • 2 szt. świeżego pstrąga
  • 400 g gruboziarnistej soli morskiej
  • świeży tymianek do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • plastry cytryny
    Sałatka ziemniaczana:
  • 300 g młodych ziemniaków gotowanych w mundurka
  • 1 pęczek młodej marchewki młoda
  • ½ szt. kalafiora romanesco (można zastąpić zwykłym kalafiorem)
  • 2 szt. pokrojonej w kostkę cebuli szalotki
  • 3 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szt. sosu sojowego
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżki miodu
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

    Pstrąg pieczony:
  1. Pstrągi dokładnie oczyść z łusek i opłukuj w zimnej wodzie.
  2. Oczyszczone ryby dopraw solą i pierzem od strony mięsa. Następnie włóż do środka pstrągów odrobinę masła, plastry cytryny, świeży tymianek i czosnek.
  3. Brytfankę wyłóż papierem do pieczenia oraz wysyp do niej część soli morskiej.
  4. Przykryj każdego pstrąga warstwą soli, a na niej połóż cytrynę i tymianek.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
    Sałata ziemniaczana:
  1. Szparagi podziel na mniejsze części, odcinając sam dół.
  2. Obierz młodą marchewkę i pokrój na słupki.
  3. Ugotowane ziemniaki pokrój w grubą kostkę.
  4. Zagotuj wodę w garnku, dodaj do niej sól i cukier, a następnie blanszuj w niej kalafior, szparagi, marchewkę, na końcu wszystkie składniki zahartuj w zimnej wodzie.
  5. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim szalotkę, następnie dodaj pokrojone ziemniaki i podsmażyć na rumiano.
  6. Do słoika wlej sok z cytryny, sos sojowy, miód, musztardę, pokrojony czosnek, odrobinę soli, 100 ml oleju, zakręcić i szejkuj na sos.
  7. W misce połącz blanszowane warzywa, podsmażone ziemniaki i dodaj pokrojony koperek, sos i wszystko wymieszaj.

Pstrągi podawaj z sałatką ziemniaczaną.

Smakuje idealnie z winem lekki agrest z Winiarni Zamojskiej.

lekki agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.