Winiarnia Zamojska

Kwaśnica staropolska

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, nóż do krojenia, nóż jarzyniak, sitko, łyżka, łyżki, garnek (ok. 5 litrów), patelnia

Składniki:

  • 200 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
  • 150 g pokrojonej w kostkę marchewki
  • 150 g pokrojonej w kostkę pietruszki
  • 500 g obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 500 g wieprzowych żeberek wędzonych
  • 500 g surowych żeberek wędzonych
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki kminku niemielonego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • Sól, pieprz, majeranek i suszony lubczyk do smaku
  • 3 grzyby suszone
  • olej do smażenia
  • 2,5 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Surowe żeberka pokrój na części, opłucz, zalej zimną wodą i dodaj kminek, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj wywar na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  2. Cebulę boczek podsmaż na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i chwilę podsmaż.
  3. Wywar przecedź, dodaj do niego podsmażone warzywa z boczkiem oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielone na porcje wędzone żeberka oraz suszone grzyby.
  4. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Następnie dodaj pokrojoną kapustę kiszoną (i jeśli to potrzebne – wodę) i gotuj dalej przez ok. 25 minut.
  6. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, lubczykiem i mielonym kminkiem.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem czerwona porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

czerwona porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.