Winiarnia Zamojska

Tradycyjny bigos

Czas przygotowania: ok. 5 godzin
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: garnek ok. 5 l, patelnia, miski, deska do krojenia, nóż do krojenia, łyżka drewniana do mieszania

Składniki:

  • 500 g pokrojonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 500 g pokrojonego mięsa wołowego np. udźca
  • 250 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 200 g pokrojonej w kostkę kiełbasy wędzonej
  • 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 40 g namoczonych, suszonych grzybów (pokrojonych w kostkę)
  • 100 g pokrojonych w kostkę śliwek suszonych
  • 2 kawałki suszonego jabłka (lub połowa jabłka pokrojona w kostkę)
  • 2 kawałki suszonej gruszki (lub połowa gruszki pokrojona w kostkę)
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej lub smalec do smażenia
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 szklanki wody
  • 100 ml wina wiśniowego lub innego wina czerwonego

Sposób przygotowania:

  1. Boczek z cebulą i czosnkiem podsmaż na niewielkiej ilości smalcu lub oleju i wrzuć do garnka.
  2. Na tej samej patelni podsmaż pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę i wrzuć wszystko do garnka.
  3.  Do garnka dodaj poszatkowaną słodką kapustę i duś przez ok. 10 minut.
  4. Do kapusty z mięsami dodaj grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, miód, śliwki, pokrojone jabłko, gruszkę, suszony lubczyk, kapustę kiszoną i wszystko razem wymieszaj.
  5.  Danie podlewaj wodą oraz czerwonym winem i duś przez ok. godzinę.
  6.  Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i duś przez kolejne 2 godziny (doprawiając do smaku solą i pieprzem).
  7. Warto po ugotowaniu włożyć bigos do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.

wisnia
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Leszkiem Kaczorem

"...zdjęcia pozwalają zamrozić w czasie obrazy, których w kolejnych latach nie zobaczymy. To co widzimy i uwieczniamy na zdjęciach teraz w przyszłości już się nie powtórzy. To taka trochę podróż w czasie." - Leszek Kaczor

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Zaskocz gości nietradycyjnym, wielkanocnym żurkiem w nadchodzące Święta! Przedstawiamy nowoczesną propozycję na to świąteczne danie od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i przygody

Rozpoczynamy nowy miesiąc na szlaku turystycznym! Na wiosenny wypad za miasto przygotowaliśmy 5 propozycji na mapie Lubelszczyzny, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zachęcamy do sprawdzenia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.