Winiarnia Zamojska

Bułeczki bao z kaczką i mango

Czas przygotowania: około 180 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: waga kuchenna, miski, rondelek, garnek do gotowania na parze lub koszyczki bambusowe, wałek, łyżki, patelnia, ręcznik papierowy, tarka, noże, szklanka lub foremka do wycinania, deska do krojenia.

Składniki:

    Składniki na farsz z kaczki:
  • 200 g filetu z kaczki
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 ząbki posiekanego w drobną kostkę czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek oleju sezamowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 1 łyżka pokrojonego w drobną kostkę świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki posiekanej w drobną kostkę papryczki chili
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 pokrojone w kostkę awokado
  • 1 pokrojone w kostkę mango
  • 30 g dowolnej sałaty (np. rzymskiej, rukoli, lodowej czy szpinaku)
    Składniki na bułeczki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju + do posmarowania
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

    Sposób przygotowania farszu:
  1. Filet z kaczki wyluzuj ze skóry i błon. Następnie pokrój go w cienkie paski i zamarynuj w marynacie przygotowanej z 3 łyżek sosu sojowego, 1 łyżki miodu, 1 łyżki posiekanego imbiru, 1 łyżki soku z limonki, skórki z limonki, 1 ząbku czosnku, papryki chili i 3 łyżek sosu sezamowego. Odstaw na pół godziny.
  2. Do miski dodaj 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę miodu, łyżkę posiekanego imbiru, 2 łyżki oleju sezamowego, posiekany ząbek czosnku i posiekaną kolendrę. Wszystko wymieszaj.
  3. Do mieszanki dodaj pokrojone awokado i mango.
  4. Zamarynowaną kaczkę smaż na rozgrzanej patelni przez około 3-4 minuty. Ostudź ją, a następnie dodaj do zamarynowanego mango i awokado. Przed samym nadziewaniem bułeczek dodaj pokrojoną sałatę.
    Sposób przygotowania bułeczek bao:
  1. W rondelku podgrzej mleko i wodę do temperatury 37 stopni, a następnie rozpuść w nich drożdże i cukier.
  2. Mieszankę dodaj do mąki. Kolejno dodaj jajko, olej i sól. Wszystko zagnieć i wyrób na jednolite ciasto, które następnie odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i powycinaj szklanką lub foremką kółka.
  4. Każde kółko posmaruj olejem. Składaj je na pół tak, by strona posmarowana olejem była w środku i delikatnie rozwałkuj.
  5. Tak przygotowane bułeczki pozostał na 15 minut do wyrośnięcia.
  6. W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę i paruj pod przykryciem przez około 15-20 minut.
  7. Gotowe bułeczki nadziej przygotowanym wcześniej farszem z kaczki.

Smakuje idealnie z winem lekka czerwona porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

lekka czerwona porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.