Winiarnia Zamojska

Różowy sernik z truskawkami

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: tortownica o średnicy 26 cm, wałek do ciasta, tarka, miski, deska do krojenia, mikser, waga kuchenna, patelnia, łyżki, nóż do krojenia

Składniki:

    Składniki na spód sernika:
  • 1 kg potrójnie mielonego sera sernikowego
  • 1 op (ok. 15 g) cukru kokosowego lub migdałowego Delecta
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy
  • 150 g cukru pudru
  • 1 op (ok. 15 g) cukru cytrynowego Delecta
  • 1,5 op. czerwonego barwnika spożywczego Dr. Oetker
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na masę sernikową:
  • 120 g masła
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pudru
    Składniki na truskawki karmelizowane:
  • 200 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml wina gruszkowego z Winiarni Zamojskiej lub dowolnego białego wina musującego

Sposób przygotowania:

    Sposób przygotowania sernika:
  1. Zetrzyj masło do miski na dużych oczkach tarki.
  2. Dodaj masło orzechowe, jajka, cukier puder, kakao oraz przesianą mąkę pszenną.
  3. Zagnieć ciasto.
  4. Gotowe ciasto przykryj i wstaw do lodówki na 20 minut.
  5. Potrójnie zmielony ser sernikowy przełóż do miski, dodaj cukier migdałowy lub kokosowy, cukier cytrynowy, jajka, barwnik oraz śmietankę 30%.
  6. Miksuj ze sobą składniki przez około 2 minuty, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną lub budyń i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszaj.
  7. Wysmaruj tortownicę masłem, a następnie wysyp bułką tartą.
  8. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim spód blachy.
  9. Na ciasto wylej masę sernikową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni bez termoobiegu.
  10. Piecz przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
    Sposób przygotowania truskawek karmelizowanych:
  1. Wylej miód na patelnię, dodaj pokrojone na pół truskawki.
  2. Karmelizuj przez chwilę, a następnie dodaj wino białe. Następnie zredukuj ilość wina do pożądanej konsystencji.
  3. Upieczony sernik podaj z karmelizowanymi truskawkami.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem gruszka lub lodowe z Winiarni Zamojskiej.

gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.