Winiarnia Zamojska

5 potraw, których musisz spróbować na Lubelszczyźnie

O niewątpliwych walorach kulinarnych Roztocza pisaliśmy w ostatnim artykule. Dziś opowiemy Wam więcej o regionalnej kuchni Lubelszczyzny i o potrawach, których musicie spróbować, będąc w okolicy Zamościa! Siedzicie wygodnie? Jeśli tak, to ruszajmy w podróż!

Cebularz Lubelski

Jeśli król miałby być tylko jeden, to niewątpliwie korona trafiłaby do Cebularza Lubelskiego. Cebularz to pszenne ciasto, które pokryte jest pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem. Historia tego pysznego placka sięga XIX wieku, a na listę produktów tradycyjnych został wpisany w 2007 roku. Produkt cieszy się tak ogromną popularnością, że w Lublinie powstało Regionalne Muzeum Cebularza. Jeśli chcecie spróbować prawdziwego Cebularza, a w najbliższym czasie nie wybieracie się na Lubelszczyznę, to na naszym blogu niedawno pojawił się przepis na Cebularza Lubelskiego!

Flaki po zamojsku

Jak tylko spróbujecie flaków po zamojsku, to określenie „nudne jak flaki z olejem” na zawsze zniknie z Waszego słownika. Bo flaki po zamojsku niewątpliwie nudne nie są. Ta aromatyczna i pożywna zupa rozgrzeje Was w zimne dni i na długo zapewni uczucie sytości. Nie ma co się dziwić, że jest ona jedną z najpopularniejszych polskich zup i od lat gości na naszych stołach. Jak to zwykle bywa z flagowymi potrawami – jest tyle odmian, ile regionów. Ba! Nawet domów, bo często każdy ma swoją unikalną babciną recepturę. Jednak niewątpliwie szukając przepisu na flaki, to wariant „zamojski” zdominuje wyszukiwania. My ułatwimy Wam zadanie, bo przepis na flaki po zamojsku znajdziecie na naszym blogu! Smacznego.

Piróg biłgorajski

Podobno Roztocze smakuje kaszą gryczaną i pachnie miodem oraz olejem rzepakowym. Nie ma się więc co dziwić, że to właśnie na Roztoczu miał swoje początki piróg biłgorajski, nazywany często „łysym” czy „gryczakiem”. Piróg biłgorajski to kolejna kultowa potrawa, której nie może zabraknąć w naszej kulinarnej rozpisce. Wypiekany jest z kaszy gryczanej, z dodatkiem ziemniaków, twarogu, kwaśnej śmietany, jajek i skwarek słoniny. Czasami piróg przygotowywany jest również z otoczką z ciasta krucho-drożdżowego, które potocznie nazywane jest „chrupiącą skórką”. Propozycji podania jest również wiele – można go serwować na zimno z kwaśnym mlekiem lub na ciepło, obsmażonego na maśle bądź na smalcu. Przygotowany piróg wyglądem przypomina nieco upieczony pasztet. Przepis na Piróg biłgorajski znajdziecie tu!

Parowańce

Parowańce zwane w lubelskim również warenikami, w innych rejonach Polski znane są jako pampuchy czy kluski na parze. Na Liście Produktów Tradycyjnych lubelskiego widnieją od 14 marca 2018 roku jako „gotowe dania i potrawy”. Parowańce już od kilku stuleci kojarzone są z kuchnią nadbużańskich terenów gminy Janów Podlaski, a największą popularnością cieszą się we wsi Bubel Granna. Co ciekawe, od lat receptura tych drożdżowych kul pozostaje niezmienna! W skład wareników wchodzą: jajka, mleko, drożdże, mąka oraz sól i cukier. Przepis na pampuchy wszyscy chyba dobrze znacie, jeśli jednak szukacie nieszablonowego pomysłu na przygotowanie parowańców, to koniecznie zobaczcie przepis na parowańce z burgerem wołowym, kurkami i wędzonym tofu.

Tarciuch z wędzonym twarogiem po zamojsku

Podlasie ma swoją babkę ziemniaczaną, a Lubelszczyzna – swojego tarciucha. Traciuch to nic innego jak baba ziemniaczana przygotowywana z tartych ziemniaków, z dodatkiem wędzonego twarogu oraz smażonej cebuli. To pyszna alternatywa dla popularnych placków ziemniaczanych, puree czy gotowanych ziemniaków. Tarciuch może być podany jako główne danie lub stanowić dodatek do potrawy. Wszystko zależy od koncepcji! Świetnie smakuje ze smalcem, kwaśnym mlekiem czy sosem grzybowym. Opcji jest naprawdę wiele. Jak przygotować lubelską babkę ziemniaczaną? Zobaczcie nasz przepis!

 

Kuchnia lubelska charakteryzuje się niezwykłym bogactwem potraw oraz produktów regionalnych. Przeglądając Listę Produktów Tradycyjnych Lubelskiego, może nas zaskoczyć pokaźna liczba pozycji. Dlatego wybierając się na ziemie zamojskie, warto uwzględnić odwiedzenie miejsc, w których będziecie mogli spróbować prawdziwej, tradycyjnej lubelskiej kuchni. Jesteśmy pewni, że każdy znajdzie tam coś dla siebie. Jeśli jednak nie planujecie w najbliższym czasie podróży na Lubelszczyznę, to służymy przepisem! Polska smakuje naprawdę dobrze!

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.