Polskie winnice powinny być dumne z hybryd i unikalnych blendów. Już nie szczepy, a smak i charakter decydują o sukcesie win. Najbliższe lata pokażą, które odmiany staną się polską wizytówką. Niech nasza otwartość sprawi, że winiarskie eksperymenty będą jeszcze bardziej innowacyjne i odważne.
We wszystkich młodych krajach winiarskich regiony poszukują swojej tożsamości. Nawet Australia nieśmiało, ale konsekwentnie odchodzi od kultowego Shiraza, stawiając na aromatyczne, lżejsze odmiany jak wciąż niszowe Gamay czy Cabernet Franc. Do głównych roli coraz częściej pretendują Pinot Noir i Grenache. Powodów jest kilka - zmiana pokoleniowa, zmiana klimatu, zmiana oczekiwań konsumentów, zmiana okazji i stylu picia wina. Wino towarzyszy nam już nie tylko podczas celebracji czy kolacji. Pasuje do wakacyjnych śniadań w ogrodzie, grillowych spotkań z przyjaciółmi i wieczorów filmowych. Młode pokolenie winemakerów otwarcie mówi, że za bardzo przywiązujemy się do szczepów, że przyszłość należy do win, które po prostu lubimy. Dlatego rośnie znaczenie blendów, które często potrafią zaskoczyć nawet znawców tematu. Kto by przypuszczał, że można zrobić doskonałe różowe wino musujące z połączenia totalnie nieszampańskich szczepów: Sauvignon Blanc i Tempranillo. I tu właśnie na winiarskiej mapie świata w blasku reflektorów powinny pojawić się polskie hybrydy - Regent, Solaris, Rondo, Johanniter. Coś co miało nam pomóc w rozwijaniu uprawy winorośli, a potem przejść do lamusa, teraz może stać się naszą wizytówką. Cały świat zaczął bowiem doceniać hybrydy i traktować je serio. Są odporniejsze na warunki klimatyczne i choroby, co sprzyja znacznie bardziej naturalnej uprawie, bez “wspomagaczy”. Młodzi winiarze odważniej promują styl win oparty na minimalnej ingerencji. Oszczędniej korzystają z nowych beczek. Szukają inspiracji, używając betonowych kadzi, zbiorników ze stali nierdzewnej, dzikich drożdży… Hybrydy temu sprzyjają. Co więcej, fakt że polscy winiarze zazwyczaj uprawiają wiele odmian na małej powierzchni t może stać się naszą przewagą. Nowe pokolenie konsumentów wina jest znacznie bardziej otwarte na eksperymenty. Dla nich wieczór nie kończy się na kieliszku Chardonnay. Pojęcie różnorodności znają choćby ze świata piw rzemieślniczych i koktajli. Od wina oczekują tego samego - smaku, lekkości, swobodnego charakteru, uniwersalności. Nie pytają o szczepy nie dlatego że ich nie znają. Przeciwnie. Oni przeszli już na drugą stronę. Pytają o wpływ upraw na środowisko, zrównoważony proces produkcji win i o to, co winiarze chcą opowiedzieć. Są ciekawi ich historii, pomysłów, eksperymentów, wizji, planów na przyszłość. Dla nich Solaris czy Jutrzenka to nazwy, które budzą ciekawość, intrygują. To ich otwartość będzie kształtować przyszłość polskiego rynku wina.
KULINARIA
W Winiarni Zamojskiej cenimy polskie owoce, dlatego przedstawiamy Wam nową, jesienną propozycję dania od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Spróbujcie pieczonych gruszek z serem lazur i sosem pesto w towarzystwie naszej Musującej Gruszki.
Czytaj więcejKOMPENDIUM
Już niebawem odbędzie się bezpłatne 24h szkolenie „Marketing wina z własnej winnicy” kierowane do osób z obszaru województwa lubelskiego związanych z branżą winiarską, rolnictwem i produktami regionalnymi. Zachęcamy do rejestracji!
Czytaj więcejKULINARIA
Zasmakuj jesieni! Spróbuj przepisu na faszerowaną dynię w towarzystwie Gruszki Winiarnia Zamojska, przygotowanego przez naszego szefa kuchni Marcina Sikorę.
Czytaj więcejAMBRA BRANDS Sp. z o.o.
ul. Puławska 336
02-819 Warszawa
tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03
NAPISZ DO NAS
kontakt@winiarniazamojska.pl
Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.