Winiarnia Zamojska

Sałatka z kaszy pęczak z warzywami i kurczakiem

Czas przygotowania: około 50 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, nóż do krojenia, łyżki, 2 patelnie, mały słoik, garnek

Składniki:

  • 1 szklana ugotowanej w 80% kaszy pęczak
  • 1 duża marchewka (pokrojona w grubą kostkę)
  • 1 duża pietruszka (pokrojona w grubą kostkę)
  • 0,20 kg konserwowanego groszku zielonego
  • 0,20 kg pokrojonego w kostkę pora (tylko biała część)
  • 0,15 kg pieczarek pieczarki (pokrojonych na cząstki)
  • 0,20 kg pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,10 kg pokrojonej w kostkę cebuli
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
    Składniki na sos:
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sok z jednej cytryny 
  • 3 łyżki miodu
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 100 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Cukier wsyp na głęboką patelnię, dodaj marchewkę, pietruszkę i wszystko chwilę karmelizuj.
  2. Następnie dodaj odrobinę soli, podlej niewielką ilością wody i duś tak, aby warzywa były al dente.
  3. Na osobnej patelni podsmaż cebulę, czosnek oraz kurczaka. Następnie dodaj pieczarki i smaż dalej.
  4. Dodaj ugotowaną kaszę i smaż przez chwilę.
  5. Ugotowaną kaszę z kurczakiem połącz z warzywami i wystudź.
  6. Na koniec dodaj pokrojonego pora, groszek konserwowy, natkę pietruszki, dodaj sól i pieprz.
  7. Składniki na sos włóż do słoika, zakręć i mieszaj dynamicznie, aż powstanie jednolity sos.
  8. Polej sosem gotowe danie.
Autor: Marcin Sikora

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.