Winiarnia Zamojska

Barszcz z botwinki na wędzonych żeberkach

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek, sitko, nóż, deska do krojenia, łyżki, miski.

Składniki:

  • 600 g wędzonych żeberek
  • 4 młode marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 pęczki młodej botwinki z buraczkami
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki świeżego siekanego koperku
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • Sól, cukier, ocet i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Wędzone żeberka podziel na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Dodaj obraną marchewkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej zimną wodą i gotuj przez około godzinę.
  2. Umyj dokładnie młode ziemniaki w zimnej wodzie, a następnie pokrój w kostkę.
  3. Oddziel z botwinki buraczki i brzydkie liście. Buraczki obierz i pokrój w kostkę, a łodygi i liście posiekaj drobniej.
  4. Gotowy wywar przecedź przez sitko. Nie wyrzucaj warzyw. Pokrój je w kostkę i odstaw.
  5. Do przecedzonego wywaru włóż ziemniaki i gotuj je do miękkości.
  6. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj buraczki, botwinkę oraz ugotowane wcześniej warzywa. Doprowadź wywar do wrzenia i dodaj do smaku ocet, cukier, sól, pieprz oraz lubczyk. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
  7. Przełóż śmietanę do miski, dolej gorącego wywaru i wymieszaj. Następnie dodaj do zupy. Na koniec dodaj świeży posiekany koperek.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z wiśniowym winem z Winiarni Zamojskiej.

z wiśniowym winem
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.