Winiarnia Zamojska

Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczą

Czas przygotowania: około 180 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: naczynie żaroodporne, miski, deska do krojenia, noże, łyżki, blender.

Składniki:

  • Ok. 2,3 kg surowej świeżej kaczki bez podrobów
  • 3 pomarańcze
  • 3 świeże jabłka
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 ząbków obranego czosnku
  • 80 ml oleju
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki suszonego cząbru
  • 100 g suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz kaczkę pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Do miseczki wrzuć czosnek, sól, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, olej i zmiksuj wszystko na gładką pastę, a następnie dodaj suszone zioła.
  3. Pozostałe pomarańcze oraz jabłka umyj i pokrój w ćwiartki. Do owoców dodaj odrobinę pasty i wymieszaj.
  4. Pozostałą pastą dokładnie nasmaruj kaczkę w środku i na zewnątrz.
  5. Do środka kaczki włóż pokrojone owoce, a te, które się nie zmieszczą, ułóż na niej. Gotową kaczkę włóż na 24 godziny do lodówki.
  6. Przed upieczeniem kaczki ułóż na niej świeży tymianek i masło. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni i piecz kaczkę przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni (wcześniej studząc piekarnik) i przez 2 godziny piecz na najniższej półce w piekarniku, polewając kaczkę powstałym sosem. Jeśli kaczka podczas pieczenia będzie się bardzo rumienić, przykryj ją folią aluminiową.

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.

z winem wiśniowym
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.