Winiarnia Zamojska

Forszmak lubelski

Czas przygotowania: około 160 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek z pokrywką, głęboka patelnia, deska do krojenia, łyżki, noże, mała patelnia.

Składniki:

  • 500 g krojonej w paski wołowiny extra (lub karkówki wieprzowej)
  • 200 g krojonej w paski kiełbasy wędzonej
  • 200 g krojonego w paski wędzonego boczku
  • 200 g krojonego w paski ogórka kiszonego
  • 3 ząbki pokrojonego w drobną kostkę czosnku
  • 150 g krojonej w piórka cebuli
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki czerwonej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • Sól, cukier i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżki mąki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone mięso zamarynuj w odrobinie soli i łyżeczce słodkiej papryki.
  2. Zeszklij cebulę i czosnek na patelni, dodaj mięso i przesmaż. Następnie mięso wraz z cebulą i czosnkiem przełóż do garnka.
  3. Na patelni przesmaż boczek, kiełbasę i dodaj je do mięsa. Całość zalej wodą, tak by przykryła zawartość garnka.
  4. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a następnie duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, lubczyk i majeranek.
  6. Z masła, słodkiej papryki i mąki przygotuj zasmażkę, którą dodaj do forszmaku.
  7. Całość zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  8. Forszmak podawaj z kwaśną śmietaną.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem z czarnej porzeczki z Winiarni Zamojskiej.

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Leszkiem Kaczorem

"...zdjęcia pozwalają zamrozić w czasie obrazy, których w kolejnych latach nie zobaczymy. To co widzimy i uwieczniamy na zdjęciach teraz w przyszłości już się nie powtórzy. To taka trochę podróż w czasie." - Leszek Kaczor

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Zaskocz gości nietradycyjnym, wielkanocnym żurkiem w nadchodzące Święta! Przedstawiamy nowoczesną propozycję na to świąteczne danie od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i przygody

Rozpoczynamy nowy miesiąc na szlaku turystycznym! Na wiosenny wypad za miasto przygotowaliśmy 5 propozycji na mapie Lubelszczyzny, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zachęcamy do sprawdzenia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.