Winiarnia Zamojska

Forszmak lubelski

Czas przygotowania: około 160 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek z pokrywką, głęboka patelnia, deska do krojenia, łyżki, noże, mała patelnia.

Składniki:

  • 500 g krojonej w paski wołowiny extra (lub karkówki wieprzowej)
  • 200 g krojonej w paski kiełbasy wędzonej
  • 200 g krojonego w paski wędzonego boczku
  • 200 g krojonego w paski ogórka kiszonego
  • 3 ząbki pokrojonego w drobną kostkę czosnku
  • 150 g krojonej w piórka cebuli
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki czerwonej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • Sól, cukier i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżki mąki

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone mięso zamarynuj w odrobinie soli i łyżeczce słodkiej papryki.
  2. Zeszklij cebulę i czosnek na patelni, dodaj mięso i przesmaż. Następnie mięso wraz z cebulą i czosnkiem przełóż do garnka.
  3. Na patelni przesmaż boczek, kiełbasę i dodaj je do mięsa. Całość zalej wodą, tak by przykryła zawartość garnka.
  4. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a następnie duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, lubczyk i majeranek.
  6. Z masła, słodkiej papryki i mąki przygotuj zasmażkę, którą dodaj do forszmaku.
  7. Całość zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  8. Forszmak podawaj z kwaśną śmietaną.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem z czarnej porzeczki z Winiarni Zamojskiej.

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.