Winiarnia Zamojska

Kulebiak wielkanocny z kapustą i jajkiem

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, noże, łyżki, tarka do warzyw, garnki, patelnia, wałek do ciasta, blacha do pieczenia, pergamin, pędzelek

Składniki:

    Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 100 ml mleka
  • jajko
  • 100 g masła
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 30 g świeżych drożdży
    Farsz:
  • 300 g białej, szatkowanej kapusty
  • 100 g tartej na grubych oczkach marchewki
  • 100 g krojonych w grubą kostkę boczniaków
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ suszonego lubczyku
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 8 szt. gotowanych jajek
  • 80 g krojonej w kostkę cebul
  • 2 łyżki tartego chrzanu

Sposób wykonania ciasta:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj starte masło i jajko.
  2. Majeranek, chrzan i drożdże rozpuść w ciepłym mleku, następnie dodaj sól i cukier do smaku. Zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj mąkę.
  3. Gotowe ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Sposób wykonania farszu:

  1. Na oleju zeszklij cebule i czosnek, dodaj boczniaki, marchewkę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj kapustę i ponownie smaż wszystkie składniki na patelni.
  2. Dodaj śmietankę, majeranek, lubczyk i dusić na małym ogniu.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pierzem ziołowym.
  4. Gdy śmietanka się zredukuje dodaj chrzan.
  5. Na samym końcu ostudź farsz.

Formowanie kulebiaka:

  1. Ciasto podziel na 2 części, następnie rozwałkuj je w prostokąt, na grubość około 0,5 cm.
  2. Gotowe ciasta wyłóż przygotowanym farsz oraz ugotowanym jajkiem, następnie zwiń w roladę.
  3. Roladę posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut.

Kulebiak można podawać do białego barszczu lub jako samodzielne danie.

Smakuje idealnie z winem lekka czerwona porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

lekki agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.