Winiarnia Zamojska

Pierś z kaczki z pieczoną brukselką z kurkami, śliwkami i rodzynkami

Czas przygotowania: około 120 minut + czas marynowania mięsa
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: naczynie żaroodporne lub brytfanna, deska do krojenia, miski, noże, łyżki, patelnia, rózga.

Składniki:

  • 4 filety z kaczki, około 1 kg
  • 100 ml sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g krojonej w kostkę cebuli
  • 800 g krojonej na pół świeżej brukselki
  • 200 g świeżych kurek (można zastąpić mrożonymi)
  • 150 g krojonych na pół świeżych śliwek
  • 80 g rodzynek
  • Świeży rozmaryn
  • 150 g masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki miodu
  • 80 ml oleju
  • 2 łyżki majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Sos sojowy wlej do miski, dodaj 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 1 łyżkę majeranku, olej. Wszystko razem wymieszaj.
  2. Natnij skórę do mięsa na filecie z kaczki, następnie odrobinę posól od strony mięsa i zamarynuj je w przygotowanej marynacie z sosu sojowego. Odstaw na noc do lodówki.
  3. Połóż zimną patelnię na palniku i smaż na niej zamarynowane filety od strony skóry z obu stron na rumiano (nie wylewaj marynaty, która pozostała w misce).
  4. Rozpuść na patelni odrobinę masła i zeszklij na nim cebulę z 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone kurki oraz brukselkę. Wszystko przesmaż przez chwilę.
  5. Przesmażoną brukselkę z kurkami przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego pokrojone śliwki i rodzynki, dolej pozostałej marynaty i wszystko wymieszaj. Następnie dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  6. Na brukselkę ułóż filety z kaczki, pozostałe pokrojone masło i świeży rozmaryn. Piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 35-40 minut bez funkcji termoobiegu.
  7. Podawaj z winem z czarnej porzeczki Winiarni Zamojskiej.

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

czarna porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.