Winiarnia Zamojska

Sałatka z pieczonego kalafiora romanesco i buraka

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, naczynie żaroodporne, łyżki, słoik, garnek, patelnia.

Składniki:

  • 1 kalafior romanesco lub biały kalafior
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gotowane jajka
  • 4 średnie gotowane buraki
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • Sok z jednej cytryny
  • 200 ml oleju
  • 2 awokado
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 g migdałów kalifornijskich
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na różyczki, dodaj dwa posiekane ząbki czosnku, odrobinę soli i cukru oraz 50 ml oleju. Wszystko razem wymieszaj.
  2. Przygotowany kalafior piecz przez około 10-15 minut w temperaturze 160 stopni, co jakiś czas mieszając.
  3. Buraki i awokado obierz, a następnie pokrój w kostkę – awokado skrop odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniało.
  4. Pieczarki oczyść i pokrój na drobniejsze kawałeczki. Podsmaż je na maśle.
  5. Obierz jajko i pokrój je na ćwiartki.
  6. Ser z pleśnią pokrój w kostkę, a migdały kalifornijskie upraż na suchej patelni.
  7. Do upieczonego i ostudzonego kalafiora dodaj buraka, awokado i prażone posiekane migdały oraz ser z niebieską pleśnią. Zostaw część składników do dekoracji.
  8. Do słoika dodaj musztardę, miód, dwa posiekane ząbki czosnku, sok z cytryny, odrobinę soli i olej. Zakręć słoik i potrząsaj nim do momentu, aż powstanie jednolity sos.
  9. Gotowy sos dodaj do warzyw, wymieszaj i dopraw do smaku.
  10. Sałatkę przełóż do miski i udekoruj pozostałymi składnikami.

Smakuje idealnie z winem gruszka lub musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

musująca gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Leszkiem Kaczorem

"...zdjęcia pozwalają zamrozić w czasie obrazy, których w kolejnych latach nie zobaczymy. To co widzimy i uwieczniamy na zdjęciach teraz w przyszłości już się nie powtórzy. To taka trochę podróż w czasie." - Leszek Kaczor

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Zaskocz gości nietradycyjnym, wielkanocnym żurkiem w nadchodzące Święta! Przedstawiamy nowoczesną propozycję na to świąteczne danie od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i przygody

Rozpoczynamy nowy miesiąc na szlaku turystycznym! Na wiosenny wypad za miasto przygotowaliśmy 5 propozycji na mapie Lubelszczyzny, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zachęcamy do sprawdzenia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.