Winiarnia Zamojska

Sałatka z pieczonego kalafiora romanesco i buraka

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, naczynie żaroodporne, łyżki, słoik, garnek, patelnia.

Składniki:

  • 1 kalafior romanesco lub biały kalafior
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gotowane jajka
  • 4 średnie gotowane buraki
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • Sok z jednej cytryny
  • 200 ml oleju
  • 2 awokado
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 g migdałów kalifornijskich
  • 50 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior podziel na różyczki, dodaj dwa posiekane ząbki czosnku, odrobinę soli i cukru oraz 50 ml oleju. Wszystko razem wymieszaj.
  2. Przygotowany kalafior piecz przez około 10-15 minut w temperaturze 160 stopni, co jakiś czas mieszając.
  3. Buraki i awokado obierz, a następnie pokrój w kostkę – awokado skrop odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniało.
  4. Pieczarki oczyść i pokrój na drobniejsze kawałeczki. Podsmaż je na maśle.
  5. Obierz jajko i pokrój je na ćwiartki.
  6. Ser z pleśnią pokrój w kostkę, a migdały kalifornijskie upraż na suchej patelni.
  7. Do upieczonego i ostudzonego kalafiora dodaj buraka, awokado i prażone posiekane migdały oraz ser z niebieską pleśnią. Zostaw część składników do dekoracji.
  8. Do słoika dodaj musztardę, miód, dwa posiekane ząbki czosnku, sok z cytryny, odrobinę soli i olej. Zakręć słoik i potrząsaj nim do momentu, aż powstanie jednolity sos.
  9. Gotowy sos dodaj do warzyw, wymieszaj i dopraw do smaku.
  10. Sałatkę przełóż do miski i udekoruj pozostałymi składnikami.

Smakuje idealnie z winem gruszka lub musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

musująca gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.