Winiarnia Zamojska

Tatar wołowy, smażone żółtko, piklowane grzyby i majonez sojowo-szczypiorkowy

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnki, łyżki, deska do krojenia nóż, miski, blender
Pasujące wino: czarna porzeczka

Składniki:

  • Polędwica wołowa lub rostbef 200 g
  • sos sojowy 3 łyżeczki
  • sos teryaki 2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • musztarda cala gorczyca 2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • żółtko (zimne) 2 szt
  • grzybki shimej 100 g
  • woda 200 ml
  • ocet 5 łyżek
  • czosnek 2 ząbki
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • ogórki konserwowe 100 g krojone w drobną kostkę
  • cebula szalotka 100 g krojona w drobną kostkę
  • majonez 2 łyżki
  • szczypiorek posiekany 2 łyżki
  • natka posiekana 2 łyżki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić z błon. Doprawić odrobiną soli i cukru i pozostawić w lodówce na pół godziny
  2. W garnku zagotować wodę z octem , czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim, doprawić do smaku solą i cukrem tak by zalewa miała słodko kwaśny smak, do gotującej zalewy wrzucić oczyszczone grzybki shimej i pozostawić do wystygnięcia
  3. Bułkę tartą umieścić w wysokim naczyniu, dodać łyżkę natki i szczypiorku i zmiksować na ziołową kruszonkę
  4. Majonez zblenderować z łyżką szczypiorku i 1 łyżeczką sosu sojowego
  5. Zamarynowane mięso posiekać w drobną kostkę , dodać 2 łyżeczki sosu sojowego , 2 łyżeczki sosu teryaki, pieprz do smaku , musztardę cała gorczycę , i dobrze wymieszać
  6. Zimne żółtko panierować delikatnie w ziołowej bułce i smażyć 40 sekund na głębokim rozgrzanym oleju
  7. Tatara podawać z żółtkiem, majonezem, piklowanymi grzybami i winem z czarnej porzeczki winiarni zamojskiej!

Podawaj z winem czarna porzeczka Winiarnia Zamojska.

lekki agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Zupa krem z pieczonego czosnku i ziemniaków i wina lodowego

Czosnek pełni funkcję „naturalnego antybiotyku”. Chcesz wiedzieć jak można go smacznie przyrządzić? Zachęcamy do wypróbowania przepisu naszego szefa kuchni – Marcina Sikory!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

SREBRNY MEDAL
Wino: czerwone, różowe, musujące

Na tegorocznym Festiwalu w Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku wyłoniliśmy również SREBRO! Sprawdźcie jakie wina nagrodzone zostały srebrnym medalem.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

ZŁOTY MEDAL WINA MUSUJĄCE: wino musujące Zweigelt Rose 2021
WINNICA LIPOWIEC – LESZEK POPKO

Prezentujemy już ostatnie złoto na podium Festiwalu w Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku 2022 w Zamościu! Przeczytaj artykuł i dowiedz się jakie wino musujące nagrodziliśmy!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.