Winiarnia Zamojska

Tarta lemon z rabarbarem i truskawkami

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: forma do tarty, miski, tarka, łyżki, miarka, garnki, noże, rózga (trzepaczka)
Pasujące wino: Lekki Agrest

Składniki spód:

  • mąka pszenna 300 g
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • masło 120 g
  • śmietana 18% 1 łyżka
  • cukier puder 120 g
  • jajka 1 szt.
  • żółtko 1 szt.
  • posiekane dowolne orzechy 50 g
  • dodatkowo masło i bułka tarta do formy

Składniki krem:

  • sok z cytryny 150 ml
  • wino Lekki Agrest 80 ml
  • sok z pomarańczy 150 ml
  • woda 250 ml
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • cukier 180 g
  • skórka otarta z jednej cytryny i jednej pomarańczy
  • żółtka 3 szt.
  • jajko 1 szt.
  • masło 200 g (pokrojone w kostkę)
  • rabarbar obrany i pokrojony w drobną kostkę 130 g
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • truskawki świeże do dekoracji około 10 szt. większych

Sposób wykonania ciasto:

  1. do miski przesiać mąkę, dodać starte na tarce masło oraz pozostałe składniki i zagnieść ciasto
  2. odstawić do lodówki na 1h (ciasto można zrobić dzień wcześniej, należy tylko wyjąć je z lodówki na godzinę przed wałkowaniem)
  3. ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu i wyłożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy, spód ponakłuwać widelcem (można dodatkowo obciążyć np. suchą fasolą)
  4. piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut

Sposób wykonania krem:

  1. do garnka wlać wyciśnięte soki z cytrusów, wodę, dodać otarte skórki, cukier, mąkę ziemniaczaną, pokrojony rabarbar, wino i zagotować cały czas mieszając (masa będzie gęstnieć)
  2. po zagotowaniu zsunąć z palnika, dodać pokrojone masło i dokładnie wymieszać do połączenia składników, następnie ponownie podgrzać
  3. garnek ponownie zsunąć z palnika, dodać żółtka oraz całe jajko i dokładnie mieszać ponownie podgrzewając aż zacznie bulgotać i wtedy szybko zdjąć z ognia

Na gotowe ciasto wylać przygotowaną masę, wystudzić
i udekorować pokrojonymi truskawkami. Podawać z winem

Lekki Agrest

agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.