Winiarnia Zamojska

Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deski do krojenia, tarka, miski, noże, łyżki, patelnia, blender, łopatka, garnek
Pasujące wino: Gruszka lub Lekki Agrest

Składniki na kotlety:

  • kasza bulgur gotowana 300 g
  • marchewka starta na tarce 2 szt
  • pietruszka starta na tarce 2 szt
  • kalafior krojony w drobną kostkę razem z łodygą 1 szt
  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna do zagęszczenia około 150 g
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi suszony (do smaku)
  • twaróg wędzony 200 g
  • natka z pietruszki posiekana 4 łyżki
  • olej do smażenia
  • cebula kostka 100 g
  • czosnek krojony w kostkę 3 ząbki
  • twaróg wędzony 150 g
Składniki na panierkę:
  • bułka tarta 250 g
  • natka z pietruszki 1 pęczek razem z łodygami
  • koperek 1 pęczek razem z łodygami
Składniki na pesto z liści kalafiora:
  • liście z jednego kalafiora
  • rukola 50 g
  • pistacje solone łuskane 90 g (lub prażone na patelni migdały kalifornijskie)
  • czosnek 4 ząbki
  • olej do gęstości (około 300 ml)
  • sól do smaku
  • natka z pietruszki łodygi i liście 1 mały pęczek

Sposób wykonania kotletów:

  1. na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek, następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę, chwilę przesmażyć
  2. w misce połączyć pokrojony kalafior, kaszę i podduszone ostudzone warzywa oraz przyprawy, twaróg wędzony, jajka, mąkę i wyrobić
  3. z gotowej masy formować kotleciki
  4. panierować w panierce ziołowej i smażyć na oleju lub piec piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 20 minut

Sposób wykonania panierki:

    Wszystkie składniki połączyć ze sobą i miksować blenderem do uzyskania panierki koloru zielonego

Sposób wykonania pesto.

    Wszystkie składniki połączyć ze sobą i miksować blenderem lub w blenderze kielichowym

Gotowe kotlety podawaj z winem Gruszka lub Lekki Agrest

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.