Winiarnia Zamojska

Cielęcina, młode ziemniaki i sałatka ze smażonych, wiosennych warzyw z dresingiem z wina lodowego z dodatkiem smażonych ziemniaków.

Czas przygotowania: 60 minut + czas marynowania mięsa + czas marynowania mięsa
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: patelnie, deska do krojenia, noże, łyżki, obieraczka, miski, garnki, blender, słoik, dzbanek miarka
Pasujące wino: Lekka Czerwona Porzeczka

Składniki:

  • cielęcina (np. frykando z udźca, schab, polędwiczka cielęca) 1 kg
  • szparagi zielone świeże 1 pęczek
  • rzodkiewka 1 pęczek około 10 szt.
  • kalarepa 1 szt.
  • młoda mini marchewka 200 g
  • cebula szalotka 1 szt.
  • czosnek ząbek 4 szt.
  • wczesne ziemniaki, gotowane 4 szt.
  • natka pietruszki 1 pęczek mały
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • tymianek świeży
  • wino lodowe Winiarnia Zamojska 150 ml
  • sok z 1/2 cytryny
  • musztarda francuska 2 łyżki
  • olej 150 ml plus do smażenia
  • zimne masło 3 łyżki
  • pieprz czarny do smaku
  • sos unagi 3 łyżki
  • olej sezamowy 100 ml
  • awokado 1 szt.

Sposób wykonania:

  1. cielęcinę oczyścić z błon i pokroić na eskalopki (około 2 cm grubości), zamarynować w soli, cukrze, 3 ząbkach czosnku (posiekanych), świeżym tymianku oraz odrobinie oleju, a następnie odstawić do lodówki na minimum 3 godziny
  2. do garnka wlać wino lodowe i gotować około 2 minuty, aż alkohol odparuje
  3. ostudzone wino wlać do słoika dodać 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki, musztardę francuską, sok z cytryny, odrobinę cukru i soli, sos unagi, olej sezamowy 100 ml i olej rzepakowy 150 ml, słoik zakręcić i energicznie wstrząsnąć dresing do połączenia składników
  4. obrać marchewkę, odciąć dolną część ze szparagów (około 1 cm) i przekroić je na pół
  5. szparagi i marchewkę blanszować w osolonej i ocukrzonej wodzie (blanszować znaczy gotować 3-4 minuty) następnie zahartować zimna wodą
  6. ziemniaki pokroić w plastry i smażyć na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor
  7. cielęcinę wyjąć z lodówki, osuszyć na ręczniku papierowym, skropić olejem z obu stron i smażyć na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony; pod koniec smażenia dodać odrobinę masła i polać steki
  8. rzodkiewkę pokroić na ćwiartki, a kalarepę obrać i pokroić w grube paski
  9. na patelni rozgrzać olej z odrobiną masła i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę szalotkę oraz 2 pokrojone w kostkę ząbki czosnku, dodać pokrojoną rzodkiewkę, marchewkę, szparagi, oraz kalarepę i smażyć około 4 minuty mieszając, a następnie przełożyć do miski
  10. do miski dodać pokrojone w kostkę awokado, parę łyżek dresingu i zamieszać
  11. steki z cielęciny podawać z sałatką ze smażonych warzyw, ziemniakami oraz dressingiem z wina lodowego, przed podaniem posypać posiekaną natką z pietruszki

Najlepiej smakuje z:

Lekka Czerwona Porzeczka

Lekka Czerwona Porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Leszkiem Kaczorem

"...zdjęcia pozwalają zamrozić w czasie obrazy, których w kolejnych latach nie zobaczymy. To co widzimy i uwieczniamy na zdjęciach teraz w przyszłości już się nie powtórzy. To taka trochę podróż w czasie." - Leszek Kaczor

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Zaskocz gości nietradycyjnym, wielkanocnym żurkiem w nadchodzące Święta! Przedstawiamy nowoczesną propozycję na to świąteczne danie od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i przygody

Rozpoczynamy nowy miesiąc na szlaku turystycznym! Na wiosenny wypad za miasto przygotowaliśmy 5 propozycji na mapie Lubelszczyzny, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zachęcamy do sprawdzenia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.