Winiarnia Zamojska

Wege beza z kremem z philadelfi i pieczonej, białej czekolady z kruszonką z kaszy gryczanej

Czas przygotowania: 180 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: mikser, waga kuchenna, dzbanek z miarką, łyżki, blacha do pieczenia, noże, miski patelnia, garnki
Pasujące wino: Lekki Agrest, Lekka Czarna Porzeczka lub Musująca Gruszka Winiarnia Zamojska

Składniki beza:

  • aquafaba (woda z cieciorki z puszki) 200 ml
  • cukier drobny 200 g
  • budyń śmietankowy lub waniliowy 1 1/2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
Składniki krem:
  • biała czekolada 1 tabliczka
  • śmietanka 30% 200 ml
  • serek philadelfia 300 g
  • kasza gryczana 60 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • cukier kryształ 3 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • świeże owoce do dekoracji (malina, borówka)
  • konfitura z czarnej porzeczki lub inna, dowolna około 12 łyżek

Sposób wykonania beza:

  1. schłodzoną aquafabe przelej do wysokiej miski, miksuj na wolnych obrotach przez około 2 minuty, a następnie zwiększaj obroty i miksuj łącznie 10 minut
  2. cukier kryształ połącz z budyniem
  3. do ubitej aquafaby dodawaj stopniowo (po łyżce) cukier i za każdym razem miksuj około 2 minuty
  4. gdy dodasz cały cukier miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty dodając sok z cytryny
  5. gotową masę rozłóż na blaszce (na pergaminie) formując bezy
  6. piecz w rozgrzanym do 130 stopni piekarniku przez około 1,5 h
  7. po upływie czasu zostaw bezy w piekarniku nie otwierając aż ostygną
Sposób przygotowania krem:
  1. białą czekoladę pokrusz i rozłóż na blaszce (na pergaminie)
  2. piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku aż zacznie brązowieć
  3. następnie wyjmij, rozgnieć szybko widelcem na kruszonkę i wystudź
  4. schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, ubij na 50% następnie dodaj cukier puder i serek philadelfia - całość ubij na sztywna masę
  5. do masy dodaj ostudzoną kruszonkę z białej czekolady i delikatnie wymieszaj
  6. kaszę gryczaną ugotuj na 70% tak by była lekko twardawa, odcedź i osusz na ręczniku papierowym
  7. na patelni rozgrzej cukier aż zacznie delikatnie się karmelizować, dodaj osuszoną kaszę gryczaną, zamieszaj i dodaj zimne masło - całość ponownie wymieszaj
  8. kruszonkę rozłóż na pergaminie i wystudź
  9. na upieczone bezy wykładaj krem, dekoruj owocami i kruszonką z kaszy gryczanej

Gotowe bezy podawaj z winem Lekka Czarna Porzeczka lub Lekki Agrest lub Musująca Gruszka

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.