Winiarnia Zamojska

Pierś z Gęsi, piernikowa czerwona kapusta i parowaniec

Czas przygotowania: 120 minut + marynowanie mięsa 24h
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, garnek, patelnia, naczynie żaroodporne, łyżki, noże, miski
Pasujące wino: Lekka czarna porzeczka Winiarnia Zamojska

Składniki:

  • pierś z gęsi 4 szt.
Składniki marynata do piersi z gęsi:
  • sos teryaki 80 ml
  • miód 2 łyżki
  • imbir świeży siekany 1 łyżka
  • cynamon mielony 1 łyżeczka
  • sok i skórka z 1/2 pomarańczy
  • sól 1 łyżeczka
  • tymianek suszony 1 łyżeczka
  • posiekany czosnek 2 ząbki
  • olej 100 ml
Składniki piernikowa, czerwona kapusta:
  • czosnek 3 ząbki
  • świeża szatkowana czerwona kapusta 500 g
  • mrożone wiśnie 150 g
  • świeża lub mrożona żurawina 100 g
  • zimne masło 2 łyżki
  • miód 4 łyżki
  • cynamon (kora) 2 szt.
  • anyż gwiazdki 2 szt.
  • goździki 1 łyżeczka
  • cynamon mielony 1 łyżeczka
  • kardamon mielony 1/2 łyżeczki
  • świeży, posiekany imbir 1 łyżeczka
  • sok z czarnej porzeczki 100 ml
  • wino z czarnej porzeczki 150 ml
  • cukier do smaku
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • sól do smaku
Składniki parowańce:

Sposób wykonania:

    Pierś z gęsi:
  1. piersi oczyścić z błon i naciąć skórę w kratkę
  2. wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i zamarynować w niej piersi od strony mięsa i pozostawić na noc w lodówce
  3. piersi wyjąć z marynaty, ale marynaty nie wylewać
  4. piersi smażyć do zimnej patelni od strony skóry by wytopić tłuszcz, gdy tłuszcz się wytopi przelać go do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, a piersi smażyć od strony mięsa do zrumienienia
  5. usmażone piersi przełożyć do naczynia skórą do góry, przykryć naczynie i piec piersi w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 60 minut
  6. 10 minut przed końcem odkryć naczynie, by skóra się zrumieniła
    Sposób przygotowania kapusty:
  1. w garnku rozgrzać miód z czosnkiem, goździkami, korą cynamonu, anyżem i imbirem. Gdy miód zacznie się karmelizować dodać kapustę i chwilę przesmażyć
  2. całość zalać sokiem z czarnej porzeczki oraz winem z czarnej porzeczki, dodać cynamon mielony oraz sok i skórkę z połowy cytryny, dusić kapustę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając
  3. gdy kapusta będzie na wpół miękka dodać wiśnie i żurawinę i dusić do miękkości pod koniec zwiększając temperaturę by płyn się zredukował
  4. na koniec dodać zimne masło cukier i sól do smaku

Najlepiej smakuje z: Lekka czarna porzeczka Winiarnia Zamojska

Lekka czarna porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.