Winiarnia Zamojska

Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście gryczanym, faszerowana gruszką i śliwką

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: deski do krojenia, nóż, miarki, maszynka do mielenia, blender, patelnia, miski, blaszka do pieczenia, wałek do ciasta, tarka, pędzelek, szklanka.

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 200 g zmielonego na drobnych oczkach filetu z kurczaka
  • 100 g pokrojonej w drobną kostkę cebuli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g obranej i pokrojonej w kostkę gruszki
  • Świeży rozmaryn
  • 2 ząbki posiekanego w drobną kostkę czosnku
  • 120 g pokrojonych w kostkę borowików lub pieczarek brązowych
  • Olej do smażenia
  • 100 g śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 jajko + do smarowania ciasta
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki oczyść z błon i rozkrój wzdłuż na prostokąt, poklep delikatnie brzegi i zamarynuj w czosnku, soli, pieprzu i rozmarynie. Dodaj gruszki i śliwki (najlepiej zostaw na noc w lodówce).
  2. Pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojone grzyby i smaż przez około 3 minuty, a następnie ostudź.
  3. Ostudzone grzyby dodaj do zmielonego fileta z kurczaka i zblenduj, dodając śmietankę 30%. Gotową masę dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj posiekany koperek.
  4. Masło zetrzyj na tarce, dodaj mąkę pszenną, mąkę gryczaną, jajko, śmietanę 18%, odrobinę soli, majeranek i wyrób ciasto.
  5. Polędwiczkę rozłóż na desce i posyp żelatyną wzdłuż śliwek i gruszek. Następnie całość zwiń polędwiczkę ciasno, zawijając boki.
  6. Zwiniętą polędwiczkę obtocz w mące i zrumień smażąc na rozgrzanym oleju.
  7. Rozwałkuj ciasto na prostokąt i posmaruj je musem grzybowo-drobiowym.
  8. Na brzegu ciasta ułóż podsmażoną polędwiczkę i zwiń ciasno w formie rolady.
  9. Gotową roladę przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w 150° przez około 50 minut.

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

musująca gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.