Winiarnia Zamojska

Sur lie – „nad osadem”

Sur lie to francuskie określenie odnoszące się do dojrzewania wina. Dosłowne tłumaczenie tego zwrotu brzmi „nad osadem”.
Drożdże winiarskie, które są kluczowe w fermentacji alkoholowej, pod koniec tego procesu – po przerobieniu cukru na alkohol – obumierają. Martwe komórki opadają na dno naczynia, w którym fermentuje wino, tworząc osad. Większość winiarzy traktuje ten osad jako zanieczyszczenie i pozbywa się go. 
Są jednak i tacy, którzy pozostawiają wino w małych dębowych beczkach na dłużej (przeważnie od 3 do 12 miesięcy), nad osadem z martwych komórek drożdżowych. Robią to, ponieważ drożdżowe komórki mają niezwykły wpływ na niektóre gatunki wina. Najpopularniejszym z nich jest muscadet z Dolina Loary, nieopodal miasta Nantes położonego nad Atlantykiem. Tego typu działanie dobrze wpływa również na wina wytwarzane ze szczepów: chardonnay (białe burgundy), furmint oraz chennin blanc

Dzięki tej wyjątkowej, drożdżowej kuracji uwalniają się substancje takie, jak: aminokwasy, estry i polisacharydy, które powodują, że wino jest pełniejsze, bogatsze i dłuższe w smaku. Niemniej ważną rolę w tym procesie odgrywają również mannoproteiny, dzięki którym osiągamy wrażenie, że pite przez nas wino jest aksamitne. Metoda sur lie powoduje ponadto utratę owocowego charakteru wina, na rzecz nut przyprawowych, lekko pikantnych. 
Dojrzewanie wina nad osadem z martwych komórek drożdży stosuje się coraz częściej również w przypadku win czerwonych. Czyni się to przede wszystkim dla ustabilizowania koloru wina oraz zniwelowania poziomu garbników. 

Autor: Tomasz Potrzebowski

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Zupa krem z pieczonego czosnku i ziemniaków i wina lodowego

Czosnek pełni funkcję „naturalnego antybiotyku”. Chcesz wiedzieć jak można go smacznie przyrządzić? Zachęcamy do wypróbowania przepisu naszego szefa kuchni – Marcina Sikory!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

SREBRNY MEDAL
Wino: czerwone, różowe, musujące

Na tegorocznym Festiwalu w Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku wyłoniliśmy również SREBRO! Sprawdźcie jakie wina nagrodzone zostały srebrnym medalem.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

ZŁOTY MEDAL WINA MUSUJĄCE: wino musujące Zweigelt Rose 2021
WINNICA LIPOWIEC – LESZEK POPKO

Prezentujemy już ostatnie złoto na podium Festiwalu w Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku 2022 w Zamościu! Przeczytaj artykuł i dowiedz się jakie wino musujące nagrodziliśmy!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.