Winiarnia Zamojska

Podpłomyk staropolski z wędzonym pstrągiem, granatem, świeżym szpinakiem i oscypkiem

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: wałek, blachę do pieczenia, pędzelek do smarowania, miski, tarkę

Składniki:

  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki, odrobina do podsypania
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • sól do smaku
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 150 g filerów z wędzonego pstrąga (może być łosoś)
  • 12 plastrów sera oscypek (może być rolada ustrzycka)
  • ½ granatu (wyłuskanego)
  • 1 nieobrany, dobre wyczyszczony ziemniak, pokrojony w cieniutkie plastry (jak na chipsy)
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku (posiekanego lub wyciśniętego przez praskę)
  • ½ suszonego rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej mleko, dodaj przesianą mąkę, lubczyk i szczyptę soli. Zagnieć ciasto (powinno mieć konsystencję jak na makaron).
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C i nagrzej w nim blachę.
  3. Przygotowane wcześniej ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na cienki krągły placek.
  4. Rozgrzaną blachę wyjmij z piekarnika, posmaruj olejem i połóż na niej pierwszy placek i włóż go do piekarnika.
  5. Piecz, aż placek się zarumieni. Następnie obróć na drugą stronę i poczekaj, aż się zarumieni.
  6. Pozostały olej połącz z posiekanym czosnkiem i rozmarynem.
  7. Zarumieniony placek posmaruj olejem z czosnkiem, rozmarynem i ułóż na nim pokrojone ziemniaki, pstrąga, 6 plasterków oscypka.
  8. Tak przygotowany podpłomyk piecz w piekarniki, aż ser się rozpuści.
  9. Wyjmij danie z piekarnika, rozłóż na talerze i posyp owocami granatu oraz świeżym szpinakiem.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem rose z Winiarni Zamojskiej.

rose
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.