Winiarnia Zamojska

Polędwiczka z sarny z pieczonymi warzywami i orzechowym pesto

Czas przygotowania: około 45 minut
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 400 g polędwiczek z sarny
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 1-2 łyżki nasion kopru (prażonych na suchej patelni)
  • 3-4 gałązki świeżego tymianku
  • sezonowe młode warzywa (tj. marchewki, szparagi zielone, pasternak)
  • sól morska
  • pieprz czarny
    Pesto:
  • ½ szkl. orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • garść listków natki pietruszki
  • 2 łyżki crème fraiche
  • ¼ szkl. oleju z orzechów włoskich
  • ¼ szkl. oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Młode sezonowe warzywa umyć, osuszyć, w razie potrzeby przekroić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wraz ze świeżymi gałązkami tymianku. Skropić olejem, oprószyć solą oraz pieprzem i piec przez 30 min.
  2. Polędwiczki przyprawić solą, pieprzem oraz prażonymi nasionami kopru. Na patelni rozgrzać olej i smażyć polędwiczki przez 3 min. z każdej strony. Odstawić, aby odpoczęły przez około 5 min.
  3. Orzechy, czosnek oraz natkę pietruszki zmiksować za pomocą robota kuchennego. Połączyć z olejem z orzechów, oliwą oraz crème fraiche. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Pokrojone polędwiczki ułożyć na pieczonych warzywach.

Podawać z pesto oraz winem z czarnej porzeczki Winiarni Zamojskiej.

czarnej porzeczki
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.