Winiarnia Zamojska

Sałatka z pieczonej dyni z gruszką i serem pleśniowym

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, noże, łyżki, rózga, miski, blacha do pieczenia, słoik z nakrętką.

Składniki:

    Składniki na sałatkę:
  • ½ pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
  • 120 g dojrzewającej szynki w cienkich plastrach (np. prosciutto)
  • 250 g serów pleśniowych i dojrzewających w miksie (np. camembert, lazur, bursztyn, parmezan)
  • 300 g krojonej w grubą kostkę gruszki
  • 3 krojone w grubą kostkę awokado
  • Listki świeżej szałwii
  • Sól do smaku
  • Oliwa do pieczenia dyni
  • 80 g pestek dyni
    Składniki na sos do sałatki:
  • 4 łyżki miodu
  • Sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z pełnych ziaren gorczycy
  • 2 ząbki startego na drobnych oczkach czosnku
  • 200 ml oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną dynię skrop oliwą i delikatnie posól, a następnie piecz w temperaturze 150 stopni przez około 15-20 minut tak, by była miękka, ale nierozpadająca się.
  2. Upieczoną dynię ostudź i połącz z pokrojoną gruszką, awokado i zamieszaj. Następnie ułóż pokrojone sery i szynkę dojrzewającą.
  3. Pestki z dyni upraż na suchej patelni i dodaj do sałatki.
  4. Wszystkie składniki do sosu umieść w słoiku i zakręć. Potrząsaj aż powstanie jednolity sos.
  5. Gotowym sosem polej sałatkę.

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka i gruszkowym z Winiarni Zamojskiej.

lekki agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Zupa krem z pieczonego czosnku i ziemniaków i wina lodowego

Czosnek pełni funkcję „naturalnego antybiotyku”. Chcesz wiedzieć jak można go smacznie przyrządzić? Zachęcamy do wypróbowania przepisu naszego szefa kuchni – Marcina Sikory!

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

SREBRNY MEDAL
Wino: czerwone, różowe, musujące

Na tegorocznym Festiwalu w Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku wyłoniliśmy również SREBRO! Sprawdźcie jakie wina nagrodzone zostały srebrnym medalem.

Czytaj więcej
kulinaria

KOMPENDIUM

ZŁOTY MEDAL WINA MUSUJĄCE: wino musujące Zweigelt Rose 2021
WINNICA LIPOWIEC – LESZEK POPKO

Prezentujemy już ostatnie złoto na podium Festiwalu w Poszukiwaniu Prawdziwego Smaku 2022 w Zamościu! Przeczytaj artykuł i dowiedz się jakie wino musujące nagrodziliśmy!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.