Winiarnia Zamojska

Suflet korzenny czekoladowy z solonymi orzeszkami

Ilość: 6 sztuk
Czas przygotowania: około 30 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: foremki sufletówki, mikser, miski, garnek

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 230 g masła + odrobina do posmarowania foremek
  • 140 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 100 g orzeszków solonych
  • 2 szczypty mielonego kardamonu
  • 2 szczypty anyżu mielonego
  • 2 szczypty cynamonu
  • 100 g cukru kryształowego

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż jajka oraz cukier puder i składniki dokładnie ubij na puszystą masę.
  2. W rondelku na małym ogniu rozpuść 180 g pokrojonego na kawałki masła razem z pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladą.
  3. Mąkę połącz z przyprawami korzennymi i powoli dodawaj ją do masy z jajek i cukru pudru. Wszystko wymieszaj, następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie delikatnie zamieszaj.
  4. Foremki na suflety wysmaruj masłem i wypełnij gotową masą do ¾ wysokości.
  5. Piecz w rozgrzanym do 200 °C piekarniku z termoobiegiem przez ok. 8 minut.
  6. 100 g cukru wsyp na patelnię, dodaj pozostałe orzeszki solone i poczekać, aż cukier zacznie delikatnie brązowieć.
  7. Następnie dodaj 50 g masła i wszystko wymieszaj.
  8. Tak przygotowane orzeszki wysyp na talerz i poczekać, aż ostygną.
  9. Upieczone suflety podawaj z karmelizowanymi solonymi orzeszkami.
  10.  

    Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem wiśniowym Winiarni Zamojskiej.

wisnia
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.