Winiarnia Zamojska

Kaczka po zamojsku z sosem śliwkowym i sodziakami

Czas przygotowania: około 180 minut
Poziom trudności: trudny
Potrzebny sprzęt: patelnie, garnek, pergamin, łyżki, naczynie żaroodporne, rózgę, nóż

Składniki:

  • 2 kaczki
  • 0,2 suszonych śliwek
  • 0,15 kg mieszanki studenckiej
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • cząber mielony do smaku
  • 1 łyżeczka świeżego, siekanego rozmarynu
  • 2 jajka
  • 0,5 kg masła
  • 1 pomarańcza
  •  

    Składniki na sodziaki:
  • 0,25 l kefiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 0,3 kg mąki
  • sól i cukier do smaku
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
  •  

    Składniki na sos:
  • 0,1 kg śliwek suszonych
  • 4 śliwki węgierki
  • 1 łyżki zimnego masła
  • 1,5 łyżki miodu gryczanego
  • 0,05 l octu jabłkowego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 0,15 l wina czerwonego
  • 2 łyżki sosu z pieczonej kaczki

Sposób przygotowania:

    Kaczka:
  1. Pierwszą kaczkę wytrybuj z kości, tak aby skóra pozostała cała, mięso wyluzuj od kości i posiekaj, skórę dopraw solą i pieprzem.
  2. Z drugiej kaczki wyluzuj mięso, a potem posiekaj je i dodaj do reszty mięsa.
  3. Suszone śliwki posiekaj i razem z mieszanką studencką podpraż przez chwilę na patelni, następnie ostudź i dodaj do mięsa.
  4. Mięso dopraw do smaku przyprawami, dodaj posiekany czosnek i rozmaryn, a także jajka. Ze składników wyrób masę.
  5. Przygotowaną masą nafaszeruj doprawioną skórę i uformuj kaczkę.
  6. Na uformowaną kształtną kaczkę połóż masło w kawałkach, gałązki rozmarynu oraz pokrojoną pomarańczę, piecz w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia polewaj kaczkę masłem.
  7.  

    Sodziaki:
  8. Mąkę połącz z sodą, dodaj kefir i jajka, następnie wyrób ciasto, doprawiając je do smaku solą i cukrem.
  9. Smaż placki na rozgrzanym maśle lub oleju.
  10. Usmażone placki odsącz na ręczniku papierowym.
  11.  

    Sos, podanie:
  12. Miód karmelizuj przez chwilę na patelni.
  13. Następnie dodaj do miodu posiekane suszone śliwki oraz węgierki i rozmaryn, podduś przez chwilę i zalej czerwonym winem, octem jabłkowym i sosem z kaczki.
  14. Całość redukuj do konsystencji sosu, a pod koniec dodaj zimne masło.
  15. Kaczkę podaj z placuszkami na sodzie i sosem śliwkowym.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem wiśniowym Winiarni Zamojskiej.

wisnia
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.