Winiarnia Zamojska

Szynka pieczona w miodzie z goździkami

Czas przygotowania: ok. 150 minut + czas na marynowanie
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, naczynie żaroodporne, łyżki, rózga, tarka, nóż, obieraczka.

Składniki:

  • 1,2-1,5 kg szynki wieprzowej bez skóry
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 goździków
  • Sól i pieprz do smaku
  • 100 g masła
  • 3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej sos sojowy. Dodaj miód, posiekany czosnek, majeranek, rozmaryn i wszystko razem wymieszaj. Na koniec dodaj olej i ponownie przemieszaj.
  2. Szynkę ponacinaj delikatnie na górze tworząc kratkę i w szczeliny powbijaj goździki.
  3. Ponacinaną szynkę dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymaceruj.
  4. Następnie przełóż ją do miski, dobrze zalej przygotowaną marynatą i wymaceruj. Odstaw na noc do lodówki i od czasu do czasu ją obracaj.
  5. Zamarynowaną szynkę umieść w naczyniu żaroodpornym i polej pozostałą marynatą.
  6. Wstaw szynkę do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika i piecz przez około 2 godziny, od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Jeśli szynka rumieni się zbyt mocno, przykryj ją folią aluminiową lub pergaminem.
  7. Po upływie 2 godzin zlej powstały sos do rondelka, zwiększ temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez około 10-15 minut do zrumienienia szynki.
  8. Sos zagotuj w rondelku, a następnie zdejmij z ognia i dodaj zimne masło, które delikatnie go zagęści.

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka lub wiśnia z Winiarni Zamojskiej.

czarna porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Leszkiem Kaczorem

"...zdjęcia pozwalają zamrozić w czasie obrazy, których w kolejnych latach nie zobaczymy. To co widzimy i uwieczniamy na zdjęciach teraz w przyszłości już się nie powtórzy. To taka trochę podróż w czasie." - Leszek Kaczor

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Zaskocz gości nietradycyjnym, wielkanocnym żurkiem w nadchodzące Święta! Przedstawiamy nowoczesną propozycję na to świąteczne danie od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i przygody

Rozpoczynamy nowy miesiąc na szlaku turystycznym! Na wiosenny wypad za miasto przygotowaliśmy 5 propozycji na mapie Lubelszczyzny, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zachęcamy do sprawdzenia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.