Winiarnia Zamojska

Szynka pieczona w miodzie z goździkami

Czas przygotowania: ok. 150 minut + czas na marynowanie
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, naczynie żaroodporne, łyżki, rózga, tarka, nóż, obieraczka.

Składniki:

  • 1,2-1,5 kg szynki wieprzowej bez skóry
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 goździków
  • Sól i pieprz do smaku
  • 100 g masła
  • 3 liście laurowe

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej sos sojowy. Dodaj miód, posiekany czosnek, majeranek, rozmaryn i wszystko razem wymieszaj. Na koniec dodaj olej i ponownie przemieszaj.
  2. Szynkę ponacinaj delikatnie na górze tworząc kratkę i w szczeliny powbijaj goździki.
  3. Ponacinaną szynkę dopraw solą oraz pieprzem i dobrze wymaceruj.
  4. Następnie przełóż ją do miski, dobrze zalej przygotowaną marynatą i wymaceruj. Odstaw na noc do lodówki i od czasu do czasu ją obracaj.
  5. Zamarynowaną szynkę umieść w naczyniu żaroodpornym i polej pozostałą marynatą.
  6. Wstaw szynkę do rozgrzanego do 120 stopni piekarnika i piecz przez około 2 godziny, od czasu do czasu polewając powstałym sosem. Jeśli szynka rumieni się zbyt mocno, przykryj ją folią aluminiową lub pergaminem.
  7. Po upływie 2 godzin zlej powstały sos do rondelka, zwiększ temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez około 10-15 minut do zrumienienia szynki.
  8. Sos zagotuj w rondelku, a następnie zdejmij z ognia i dodaj zimne masło, które delikatnie go zagęści.

Smakuje idealnie z winem czarna porzeczka lub wiśnia z Winiarni Zamojskiej.

czarna porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.