Winiarnia Zamojska

Pierogi po lubelsku

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: wałek do ciasta, stolnica, sitko, garnek, miski, szklanka, patelnia, łyżki, nóż.

Składniki:

    Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłej wody
  • Sól do smaku
    Składniki na farsz:
  • 250 g ugotowanej i ostudzonej kaszy gryczanej
  • 150 g pokrojonej w kostkę cebuli
  • 250 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku lub słoniny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 450 g półtłustego twarogu

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sito, do miski dodaj pozostałe składniki na ciasto i zagnieć je. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut, by odpoczęło.
  2. Wędzony boczek lub słoninę przesmaż na patelni i gdy będą lekko chrupiące, dodaj cebulę. Smaż do momentu, gdy będzie miała złoty kolor. Zdejmij z ognia i wystudź.
  3. Do ugotowanej kaszy dodaj twaróg, kwaśną śmietanę i ostudzoną cebulę z boczkiem (bez tłuszczu, który zostaw do okraszenia lub podsmażenia pierogów).
  4. Wszystkie składniki wymieszaj na jednolity farsz, dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i powycinaj szklanką krążki. Na każdym z nich ułóż odrobinę farszu i lep pierogi do momentu, gdy wyrobisz całe ciasto i farsz.
  6. Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut od wypłynięcia.
  7. Pierogi podawaj podsmażane lub okraszone cebulką i skwarkami z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Smakuje idealnie z winem wiśniowym z Winiarni Zamojskiej.

z winem wiśniowym
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.