Winiarnia Zamojska

Czarne spaghetti z pieczonymi pomidorami i grzybami Mun

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g czarnego makaronu atramentem z kałamarnicy
  • 20 g suszonych grzybów Mun
  • 2 cebule szalotki
  • 2 papryki czerwone, słodkie, stożkowe
  • 2 gałązki pomidorków cherry
  • czarne oliwki
  • bazylia fioletowa świeża
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • suszone płatki chili

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Grzyby suszone zalać wrzącą wodą, przykryć, odstawić na 20 min, odcedzić i opłukać pod zimną wodą.
  2. Pomidorki opłukać i osuszyć. Szalotki obrać i przekroić wzdłuż na pół. Papryki pokroić w pierścienie. Warzywa ułożyć na blasze (lub w naczyniu żaroodpornym), skropić olejem, oprószyć solą oraz pieprzem i piec przez ok 30 min.
  3. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzać olej (2 łyżki), dodać grzyby Mun oraz oliwki i chwilę smażyć pod przykryciem. Następnie dodać makaron i smażyć przez ok 4 min, mieszając.
  4. Dodać pieczone warzywa, płatki chili oraz fioletową bazylię.
  5. Wymieszać i podawać.

Najlepiej smakuje z lampką schłodzonego różowego wina Winiarni Zamojskiej.

rose
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.