Winiarnia Zamojska

Pyzy z dyni z oscypkiem, pistacjami i sosem serowym

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: blacha do pieczenia, deska do krojenia, łyżki, noże, tarka, łyżka cedzakowa, patelnia, garnek do gotowania, stolnica, miski.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia, najlepiej Hokkaido
  • 300 g oscypka (może być rolada ustrzycka)
  • 150 g pistacji (solonych, bez łupin)
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 g sera lazur z niebieską pleśnią
  • 100 ml wina gruszkowego Winiarnia Zamojska (może być inne białe wino)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki pszennej
  • Olej rzepakowy do pieczenia dyni

Sposób przygotowania:

  1. Dynie pokroić na mniejsze części, pozbawić gniazd nasiennych, posypać solą i skropić olejem. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, aż będzie miękka.
  2. Miękką dynię obierz ze skóry, zgnieć na purée i ostudź.
  3. Oscypka zetrzyj na tarce na grubych oczkach, dodaj połowę posiekanych pistacji i wymieszaj.
  4. Do ostudzonej dyni dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cynamon. Zagnieć ciasto – gdyby było za luźne, dodaj jeszcze nieco mąki.
  5. Z przygotowanego ciasta formuj dowolnej wielkości pyzy, faszerując je oscypkiem z pistacjami.
  6. Pyzy gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez około 8 minut od wypłynięcia (na małym ogniu).
  7. Na patelni podgrzej miód, rozpuść w nim ser lazur, podlewając białym winem. Redukuj przez około 2 minuty, a następnie podlej śmietanką, dodaj pozostałe posiekane pistacje i redukuj, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Gotowe pyzy podawaj z sosem i winem gruszkowym Winiarnia Zamojska.

Smakuje idealnie z winem gruszka i musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

musująca gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.