Winiarnia Zamojska

Flaczki po zamojsku

Czas przygotowania: około 120 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: garnek, patelnię, łyżki

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych (pokrojonych oraz obgotowanych)
  • 0,5 kg kości wołowych lub wieprzowych
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • 1 większa pietruszka
  • 1/2 selera
  • 0,2 kg groszku zielonego mrożonego lub konserwowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka masła
  • Do zagęszczenia: zasmażka z mąki i smalcu

Sposób przygotowania:

  1. Kości zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i doprowadź do wrzenia, gotuj dalej na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  2. Warzywa obierz, pokrój w kostkę i odstaw na bok.
  3. Wywar przecedź i zalej nim obgotowane flaki, następnie gotuj do miękkości.
  4. Gdy flaki będą miękkie, dodaj pokrojone w kostkę warzywa, zielony groszek i gotuj dalej przez ok. 10 minut.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, gałkę muszkatołową, mielony kminek, suszony lubczyk, imbir i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  6. Masło rozpuść na patelni, dodaj do niego słodką paprykę i smaż przez ok. 10 sekund.
  7. Zalej paprykę wywarem z zupy, gotuj przez 2 minuty i dodaj do flaków.
  8. Na koniec dodaj roztarty w rękach majeranek i zasmażkę (wedle uznania).
  9. Gotowe flaki zaserwuj z posiekaną natką pietruszki i bułką.
  10. Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem czerwona porzeczka Winiarni Zamojskiej.

czerwona porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Leszkiem Kaczorem

"...zdjęcia pozwalają zamrozić w czasie obrazy, których w kolejnych latach nie zobaczymy. To co widzimy i uwieczniamy na zdjęciach teraz w przyszłości już się nie powtórzy. To taka trochę podróż w czasie." - Leszek Kaczor

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Zaskocz gości nietradycyjnym, wielkanocnym żurkiem w nadchodzące Święta! Przedstawiamy nowoczesną propozycję na to świąteczne danie od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i przygody

Rozpoczynamy nowy miesiąc na szlaku turystycznym! Na wiosenny wypad za miasto przygotowaliśmy 5 propozycji na mapie Lubelszczyzny, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zachęcamy do sprawdzenia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.