Winiarnia Zamojska

Ciastko czekoladowe Brownie z Batatem solonymi orzeszkami i karmelizowaną żurawiną, borówką i figami

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: tortownica 28 cm średnicy, mikser, blacha do pieczenia, łopatka silikonowa, miski, rondelek, łyżki, blender
Pasujące wino: Wiśnia

Składniki:

  • czekolada gorzka minimum 64% 400 g
  • masło 400 g
  • jajka L 6 szt.
  • mąka 180 g
  • cukier puder 180 g
  • orzeszki solone 150 g
  • upieczony batat 1 średnia sztuka (piecz: 140 stopni przez około 40 minut) zmiksowany na pure - 6 łyżek
  • żurawina świeża 150 g
  • borówka 100 g
  • Wino wiśniowe 100 ml
  • miód 3 łyżki
  • figi do dekoracji 3 szt.

Sposób przygotowania:

  1. czekoladę i masło rozpuść w rondelku na małym ogniu tak by się nie przypaliła i odstaw do ostygnięcia
  2. oddziel żółtka od białek
  3. ubij z białek sztywną pianę i schowaj do lodówki
  4. utrzyj żółtka z cukrem pudrem (aż zaczną się robić białe)
  5. dodaj ostudzoną czekoladę z masłem, pure z batata, mąkę do ubitych żółtek i dokładnie wymieszaj,
  6. pod koniec dodaj orzeszki solone oraz pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszaj
  7. wysmaruj tortownicę masłem i obsyp bułką tartą
  8. gotową masę wylej do tortownicy
  9. piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku około 25-30 minut
  10. na patelni rozgrzej miód dodaj świeżą żurawinę i chwilę karmelizuj
  11. następnie dodaj borówkę i wino wiśniowe, redukuj aż sos zacznie gęstnieć
  12. upieczone ciasto udekoruj karmelizowaną żurawiną oraz świeżymi figami

Podawaj z winem Wiśniowym Winiarnia Zamojska!

wisnia
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.