Winiarnia Zamojska

Zupa krem z pieczonego czosnku i ziemniaków i wina lodowego

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: blaszka do pieczenia, deska do krojenia, noże, miski, garnek, blender, łyżki, patelnia
Pasujące wino: Lodowe Winiarnia Zamojska

Składniki:

  • ziemniaki obrane, krojone w grubą kostkę 1,5 kg
  • czosnek obrany 30 ząbków
  • sól do smaku
  • olej 50 ml
  • wino lodowe 200 ml
  • śmietanka 30% 500 ml
  • bulion warzywny 1,5 l
  • majeranek do smaku
  • lubczyk suszony do smaku
  • miód 2 łyżki
  • orzeszki ziemne solone 80 g
  • masło zimne 1 łyżka
  • pieprz do smaku
  • chili mielone do smaku
  • ser z niebieską pleśnią 80 g
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. pokrojone ziemniaki połączyć w misce z ząbkami czosnku, doprawić odrobiną soli i cukru, wymieszać pod koniec dodając olej
  2. ziemniaki przełożyć na blaszkę do pieczenia i piec w 180 stopniach około 15 minut od czasu do czasu mieszając tak by ziemniaki i czosnek się lekko podpiekły, a nie spaliły
  3. upieczone ziemniaki przełożyć do garnka zalać bulionem i winem lodowym gotować aż będą dobrze miękkie, następnie dodać śmietankę i zmiksować blenderem na krem
  4. zupę doprawiać do smaku solą, pieprzem, majerankiem, suszonym lubczykiem i odrobiną chili
  5. na patelni rozgrzać miód, dodać orzeszki solone i chwilę karmelizować
  6. pod koniec zdjąć z palnika, dodać zimne masło i odrobinę majeranku, wymieszać tak by orzeszki dobrze pokryły się miodem, masłem i majerankiem
  7. gotową zupę podawać z orzeszkami i serem z niebieską pleśnią oraz winem lodowym

Najlepiej smakuje z Winiarnia Zamojska Wino Lodowe

Lodowe
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.