Winiarnia Zamojska

Tarta dyniowo serowa z musem czekoladowym i owocami

Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: około 60 minut + czas chłodzenia
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, noże, łyżki, mikser, forma do tarty płaska nie ryflowana lub formy do tartalete proste, nie ryflowane, garnki, worki cukiernicze do szprycowania, łopatki sylikonowe, waga kuchenna

Składniki Spód do tarty (na 2 duże tarty):

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 łyżki pasty z orzechów laskowych lub pistacji
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Składniki konfitura dyniowa:

  • 300 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 150 g mango pokrojonego w kostkę
  • 150 g miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • ½ łyżeczki imbiru świeżego siekanego

Składniki masa serowa z dynią:

  • 400 g serka kremowego w stylu Philadelfia
  • 2 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g konfitury dyniowej
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • skórka z połowy pomarańczy
  • 80 ml śmietanka 30%

Składniki mus czekoladowy:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 60 g pasty z orzechów laskowych
  • 150 g serka kremowego w stylu Philadelphia
  • 150 ml śmietanki 30% mocno schłodzonej
  • 40 g cukru pudru
  • 20 g pasty waniliowej

Sposób przygotowania:
Spód:

  1. Zagnieść kruche ciasto z podanych składników i schłodzić w lodówce.
  2. Schłodzonym ciastem wyłożyć foremki do tart.
  3. Piec w 160°C przez 15–20 minut, aż lekko się zarumieni.
Konfitura z dyni:
  1. Dynię karmelizować na miodzie, dodać imbir, wanilię i sok z pomarańczy.
  2. Dusić, aż będzie miękka w około 80%.
  3. Pod koniec dodać mango i odstawić do wystudzenia.
Masa serowa:
  1. Wszystkie składniki połączyć i zmiksować blenderem na gładką, jednolitą masę.
Mus czekoladowy:
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, aż będzie gładka.
  2. Dodać pastę z orzechów laskowych, wymieszać i przestudzić.
  3. Serek zmiksować z cukrem, wanilią i śmietanką, następnie powoli wlewać czekoladę.
  4. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do worka cukierniczego.
Formowanie i podanie:
  1. Do wystudzonych spodów przełożyć masę serową do ¾ wysokości formy.
  2. Piec w 160°C przez 20 minut, następnie całkowicie wystudzić.
  3. Tarty udekorować kremem czekoladowym i świeżymi owocami.

wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Stek wieprzowy, purée z dyni, sałatka z kurek i sos teriyaki

Jesień na talerzu potrafi zaskoczyć połączeniami smaków – soczysty stek wieprzowy ze złocistą skórką, aksamitne purée z dyni z nutą pomarańczy, kremowa sałatka z kurek i romanesco oraz aromatyczny sos teriyaki z dodatkiem wina z czarnej porzeczki. To danie, które łączy sezonowe produkty, nowoczesne podejście do kuchni i winiarską elegancję.
Sprawdź najnowszy przepis naszego szefa kuchni Marcina Sikory i odkryj, jak niezwykle smakuje jesień.

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Cepeliny z soczewicą, mus z topinaburu z grzybami, czerwona cebula

Zamykamy festiwalowe menu naszego szefa kuchni Marcina Sikory wyjątkową propozycją dla miłośników kuchni wegetariańskiej! 🌱 Cepeliny z soczewicą, musem z topinamburu z grzybami i karmelizowaną czerwoną cebulą🌿
Ziemiste nuty grzybów, aksamitne purée i słodycz cebuli tworzą harmonijną kompozycję z Rose Winiarni Zamojskiej, co sprawia, że danie jest pełne głębi - a kuchnia roślinna potrafi zachwycać nawet najbardziej wymagające podniebienia! Spróbuj!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Parowańce z szarpaną kaczką i musem z czarnego bzu i żurawiny

Zamojskie Winogranie to także podróż przez wyjątkowe doznania food&wine pairingu. W strefie chillout odkryjecie kolejną smaczną niespodziankę przygotowaną przez naszego szefa kuchni Marcina Sikorę: parowańce z szarpaną kaczką i musem z czarnego bzu i żurawiny.
To danie to kulinarna opowieść pełna kontrastów – puszyste ciasto, intensywna kaczka i owocowa lekkość czarnego bzu i żurawiny... zaskakuje, zachwyca, zostaje w pamięci, spróbuj!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.