Winiarnia Zamojska

Ragout wołowe z batatem, bobem, pachnące borowikiem

Ilość: 10 porcji
Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: garnek, patelnie

Składniki:

  • 1,20 kg udźca wołowego pokrojonego w kostkę
  • 400 g boczku wędzonego, surowego pokrojonego w kostkę
  • 600 g batatów obranych pokrojonych w grubą kostkę
  • 500 g bobu (świeżego lub mrożonego)
  • 100 ml wina z wiśni
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 200 g cebuli pokrojonej w piórka
  • 3 ząbki czosnku posiekany
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • mąka do oprószenia mięsa
  • sól pieprz do smaku
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone mięso oprósz mąką i przesmaż w garnku na oleju razem z cebulą i posiekanym czosnkiem.
  2. Następnie podlej winem z wiśni i dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie.
  3. Zalej wodą tak, aby przykryła całość.
  4. Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodaj pokrojone bataty i przyprawy (kmin rzymski, cynamon, kurkumę, suszony lubczyk). Wszystko duś, aż do uzyskania miękkości.
  5. Bób zblanszuj przez 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie.
  6. Następnie odcedź, zalej zimną wodą i wyłuskaj ze skóry.
  7. Masło rozpuść na patelni, dodaj słodką paprykę i chwilę podsmaż.
  8. Następnie dodaj odrobinę wywaru i podgotuj przez ok. 2 minuty i wlej do ragout.
  9. Gdy mięso i bataty będą miękkie, dodaj zblanszowany bób i przecier pomidorowy.
  10. Całość zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem wiśniowym Winiarni Zamojskiej.

wisnia
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.