Winiarnia Zamojska

Łosoś wolno pieczony w pistacjach, szparagi w sosie kaparowo-cytrynowym oraz majonez ziołowy

Czas przygotowania: około 90 minut plus czas marynowania ryby
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: deska do krojenia, noże, łyżki, blaszka do pieczenia, pergamin, wysoki garnek, blender, garnki, tarka
Pasujące wino: Musująca Gruszka lub Lekki Agrest

Składniki łosoś wolno pieczony:

  • łosoś filet 500 g
  • sól 1/2 łyżki
  • cukier 1/2 łyżki
  • posiekane pistacje 60 g
  • sok z buraka 100 ml
  • świeży, posiekany imbir 1 łyżeczka
  • posiekany koper 1 łyżka

Składniki szparagi w sosie kaparowo-cytrynowym:

  • szparagi 1 pęczek
  • sok i skórka 1 i 1/2 cytryny
  • wino Gruszka 250 ml
  • posiekane kapary 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • masło 150 g
  • żółtko jaj 3 szt.

Składniki majonez ziołowy:

  • aquafaba (woda z cieciorki ze słoika) 200 ml
  • posiekany szczypiorek 4 łyżki
  • posiekany koperek 3 łyżki
  • posiekana natka z pietruszki 2 łyżki
  • olej około 1 l
  • sól do smaku
  • cukier 1 łyżeczka
  • ocet 2 łyżki
  • musztarda miodowa 2 łyżki

Sposób wykonania łosoś pieczony:

  1. sok z buraka połączyć z imbirem i koprem
  2. sól połączyć z cukrem
  3. łososia oskórować i obsypać solą z cukrem dobrze wcierając, całość zalać sokiem z buraka i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc
  4. łososia wyjąć z marynaty, osuszyć delikatnie na ręczniku papierowym i obtoczyć w posiekanych pistacjach
  5. piec w temperaturze 65 stopni przez około 40 minut

Sposób przygotowania szparagi w sosie:

  1. ze szparagów odciąć zdrewniały dół
  2. oczyszczone szparagi blanszować przez 4 minuty w gotującej się wodzie z dodatkiem soli i cukru, a następnie przełożyć do zimnej wody by szybko ostygły
  3. na patelnię wsypać 3 łyżki cukru i rozpuścić aż zacznie lekko brązowieć
  4. następnie dodać sok i skórkę z cytryny, wino oraz posiekany czosnek i gotować około 2 minuty
  5. następnie dodać kapary oraz masło i zdjąć z ognia
  6. mieszać aż masło się rozpuści, następnie ponownie zagotować, dodać żółtka, zdjąć z ognia i mieszać aż żółtka dobrze połączą się z sosem
  7. na koniec doprawić solą i białym pieprzem

Sposób przygotowania majonez ziołowy:

  1. do wysokiego naczynia lub garnka wlać aqua fabę, dodać posiekane zioła, musztardę, cukier, odrobinę soli, ocet i zmiksować blenderem aż zioła dobrze się zmiksują, a całość delikatnie spieni
  2. do całości wolnym strumieniem dodawać olej, cały czas miksując blenderem aż całość będzie miała konsystencję majonezu
  3. na koniec doprawić solą do smaku

Szparagi podawać z sosem, pieczonym łososiem,
majonezem ziołowym oraz winem

Musująca Gruszka
lub Lekki Agrest

musujaca-gruszka agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.