Kilka lat temu, gdy pojawiały się na rynku pierwsze wina ekologiczne czy wegańskie, ich producenci byli wytykani palcami. Dzisiaj nikogo już nie powinien dziwić naturalizm w winiarstwie, którego najnowszym osiągnięciem jest wino pomarańczowe.
Czym właściwie jest wino pomarańczowe?
Od razu prostuję – pomarańczowe wino produkowane jest z winogron, a nie z pomarańczy. Swoją nazwę zawdzięcza pomarańczowej barwie. Aby wyprodukować ten rodzaj wina należy moszcz z białych winogron pozostawić na długi czas (od 4 dni nawet do ponad roku) razem ze skórkami w amforze, cementowej kadzi lub w starej dębowej beczce.
Później wszystko dzieje się samo. Przeważnie fermentacja zachodzi spontanicznie. Temperatura nie jest kontrolowana i nie dodaje się specjalnie wyselekcjonowanych drożdży. Winiarz „liczy” na działanie tzw. dzikich drożdży, które rozpoczną proces fermentacji. Następnie wino pozostawia się na drożdżowym osadzie, by trunek nabrał „ciała” oraz specyficznych aromatów. Na koniec pozostaje tylko oddzielić wino od skórek i gotowe. Wina pomarańczowego nie filtruje się ani nie klaruje – pozostaje naturalnie mętne. Nie dodaje się również siarki czy innych środków stabilizujących.
Długa maceracja na skórkach dodaje temu, bądź co bądź, białemu winu tanin, jednak ich zawartość jest oczywiście uzależniona od długości procesu. Pomarańczowe wino charakteryzuje się bardzo zróżnicowanym aromatem. Możemy w nim wyczuć zapach moreli, brzoskwini, pigwy, a także orientalnych ziół i przypraw. Często wino pachnie skórką pomarańczy, pszenicą i owocami tropikalnymi. W smaku jest mocno wytrawne, a ponieważ wino pomarańczowe jest też utlenione, bez problemu rozpoznamy smak orzechów, miodu czy marcepanu.
Okazuje się, że wino pomarańczowe jest doskonałym kompanem do wielu dań. Będzie świetnie pasowało zarówno z hinduskim curry, koreańskim kimchi, aromatycznymi daniami kuchni bliskiego wschodu, jak i z europejskimi daniami rybnymi oraz mięsnymi.
Na koniec pozostaje tylko jedno pytanie. Czy wino pomarańczowe, na punkcie którego świat oszalał, jest tak naprawdę wymysłem nowoczesnych szarlatanów, winiarskich hipsterów i ekologów? Otóż zdecydowanie nie. W swym pędzie do nowoczesności zatoczyliśmy potężne koło. Już 5000 lat temu, na terenach obecnej Gruzji, nasi przodkowie robili to samo, tylko bez dodawania specjalnej ideologii. Ot po prostu fermentowali wino w amforach!
Autor: Tomasz Potrzebowski
KULINARIA
Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!
Czytaj więcejTURYSTYKA
Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!
Czytaj więcejKULINARIA
W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.
Czytaj więcejAMBRA BRANDS Sp. z o.o.
ul. Puławska 336
02-819 Warszawa
tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03
NAPISZ DO NAS
kontakt@winiarniazamojska.pl
Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.