Winiarnia Zamojska

Żeberka pieczone ze śliwkami na lemieszce ziemniaczanej

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miska, łyżka, nóż, naczynie żaroodporne, garnek, patelnia.

Składniki:

    Składniki na żeberka:
  • 1,5 kg pasów żeberek wieprzowych
  • 100 ml sosu teriyaki
  • 7 łyżek pikantnego keczupu
  • 100 ml wiśniowego wina Winiarnia Zamojska
  • 4 łyżki miodu
  • 3 starte ząbki czosnku
  • 1 pokrojona w kostkę marchewka
  • 100 g suszonych pokrojonych w kostkę śliwek
  • 1 łyżeczka soli peklowej
    Składniki na lemieszkę:
  • 700 g obranych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g wędzonego, pokrojonego w kostkę boczku
  • 1 łyżeczka smalcu do smażenia
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

    Sposób przygotowania żeberek:
  1. Żeberka opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój na części.
  2. Pokrojone żeberka posyp solą peklową i dobrze wymieszaj.
  3. Z pozostałych składników przygotuj marynatę, zalej nią żeberka, a całość dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw je na noc do lodówki.
  4. Zamarynowane żeberka przełóż razem z marynatą do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 140 stopni C przez 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
  5. Następnie zwiększ temperaturę do 150 stopni C i piecz jeszcze przez około 30 minut.
    Sposób przygotowania lemieszki:
  1. Obrane ziemniaki pokrój na mniejsze części i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. W czasie gotowania ziemniaków podsmaż boczek na smalcu na skwarki.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedź tylko w części, by w garnku pozostało około 15-20% wody.
  4. Obsyp ziemniaki mąką pszenną, garnek przykryj pokrywką i praż przez około 4 minuty.
  5. Dodaj boczek i ucieraj na puree, aż ziemniaki będą kleiste.

Smakuje idealnie z winem z wiśni z Winiarni Zamojskiej.

z wiśni
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.