Winiarnia Zamojska

Carpaccio z dojrzewającej kaczki, z sałatką z awokado, mango i chipsami z kaszy gryczanej

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: pergamin, miski, garnek, mate silikonową do pieczenia

Składniki:

  • 1 pierś z kaczki
  • 3 łyżki gruboziarnistej soli morskiej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  •  

    Składniki na chipsy:
  • 200 g kaszy gryczanej
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  •  

    Składniki na sałatkę z mango i awokado:
  • 1 sztuka awokado pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 sztuka mango pokrojonego w drobną kostkę
  • ½ łyżeczki świeżej papryki chili posiekanej w drobną kostkę
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sok z 1 pomarańczy
  • cukier brązowy do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego (może być inny)
  • sól do smaku
  • 1 pomarańcza

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kaczki oczyść ze skóry oraz białych błon i włóż do miski.
  2. Następnie zasyp z obu stron solą wymieszaną z cukrem, czosnkiem i rozmarynem.
  3. Zawiń w pergamin i zostaw w lodówce na trzy dni.
  4. Po trzech dniach dobrze opłucz z soli i ziół pod zimną wodą oraz osusz na ręczniku papierowym.
  5. Następnie powtórnie zawiń w pergamin i włóż do lodówki na 5 dni.
  6. Tak przygotowana pierś nadaje się już do krojenia.
  7.  

    Chipsy z kaszy gryczanej:
  8. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku tak, aby była miękka.
  9. Ugotowaną kaszę zblenduj.
  10. Następnie pastę z kaszy gryczanej rozprowadzać cienko na macie silikonowej do pieczenia i piecz w 120°C przez ok. 20 minut, aż powstaną chipsy.
  11.  

    Sałatka z mango i awokado:
  12. Pokrojone w kostkę mango i awokado wymieszaj z posiekanym koperkiem, papryką chili, sosem sojowym, sokiem z pomarańczy.
  13. Dopraw solą i cukrem.
  14. Na koniec dodaj wycięte z jednej pomarańczy fileciki.
  15.  

    Sposób podania:
  16. Gotowe piersi pokrój w cienkie plastry carpaccio.
  17. Podawaj z sałatką z mango i awokado oraz chipsami z kaszy gryczanej.
  18. Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem rose Winiarni Zamojskiej.

rose
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.