Winiarnia Zamojska

Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami i oliwkami oraz pasta z bakłażana

Czas przygotowania: około 100 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt:waga kuchenna, miski, blaszki keksówki, nożne, łyżki, sitko, blender, garnek
Pasujące wino: Czerwona Lekka Porzeczka

Składniki chleb:

  • mąka orkiszowa 300 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista 350 g
  • mąka pszenna typ 00 350 g
  • woda ciepła 620 g
  • drożdże świeże 50 g
  • sól 20 g
  • pomidory suszone krojone w kostkę 100 g
  • oliwki czarne krojone w kostkę 80 g
  • oregano suszone 1/2 łyżki
  • olej 50 ml (może być z suszonych pomidorów po odsączeniu) plus do wysmarowania blaszki
Składniki pasta z bakłażana:
  • cebula 1 średnia sztuka krojona w kostkę
  • bakłażan 1 średnia sztuka krojony w kostkę
  • papryka czerwona szpiczasta słodka 1 większa sztuka krojona w kostkę
  • marchewka 2 średnie sztuki krojona w cienkie paski
  • czosnek świeży 4 ząbki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • cukier do smaku
  • kmin rzymski mielony 1/2 łyżeczki
  • cynamon mielony 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • papryka chili mielona do smaku
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pulpa pomidorowa 300 g
  • posiekana natka z pietruszki 2 łyżki (może być również świeża kolendra)

Sposób wykonania chleb:

  1. mąki przesiać przez sito i wymieszać w misce dodając sól i oregano
  2. rozpuścić w wodzie drożdże
  3. do mąki dodać rozpuszczone drożdże z woda, olejem, pokrojonymi oliwkami i pomidorami, a następnie wyrobić jednolite ciasto
  4. blaszki keksówki wysmarować olejem i wyłożyć ciasto max do połowy objętości
  5. blaszki z ciastem odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 30 minut
  6. piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 30-40 minut

Sposób wykonania pasta z bakłażana:

  1. pokrojonego bakłażana delikatnie posolić i odstawić na bok, aż puści sok
  2. bakłażana odsączyć na ręczniku papierowym
  3. w garnku na oliwie z oliwek zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i paprykę. Chwilę przesmażyć, dodać bakłażana, słodką mieloną paprykę, kmin rzymski, cynamon i chwilę przesmażyć
  4. całość zalać pulpą pomidorową, dodać sos sojowy i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie
  5. całość zblenderować, doprawić do smaku solą, cukrem, papryką chili i zagotować
  6. na koniec dodać natkę z pietruszki

Upieczony chleb podawać z pastą z bakłażana, dojrzewającą szynką i winem Lekka Czerwona Porzeczka

porzeczka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.