Winiarnia Zamojska

Pierś z kaczki z chipsami z batatów

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, nóż, łyżki, patelnia, garnki, blender, łopatka, szatkownica lub krajalnica, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy, talerz.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kaczki
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • Sól i cukier do smaku
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w drobną kostkę
  • 200 g krojonej w drobną kostkę cebuli
  • 150 g masła
  • 500 g świeżych brokułów
  • 1 batat
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jabłka
  • 250 ml wina z czarnej porzeczki Winiarnia Zamojska
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej z całymi owocami)
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
  • 250 ml mleka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone piersi z kaczki opłucz w letniej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Natnij skórę w kratkę.
  2. Zamarynuj piersi w 3 ząbkach posiekanego czosnku, sosie sojowym, soli, cukrze i tymianku. Następnie pozostaw je na noc w lodówce.
  3. Zamarynowane piersi usmaż na wcześniej nienagrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż wraz z wytopionym tłuszczem do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 95 stopni przez około 30 minut.
  4. Na nieumytą po smażeniu patelnię dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę oraz pozostały czosnek. Następnie dodaj 3 łyżki miodu, pokrojone w ćwiartki jabłka razem ze skórą i karmelizuj przez chwilę.
  5. Do jabłek dodaj porzeczkowy dżem. Całość zalej winem z czarnej porzeczki. Redukuj aż sos powoli zacznie gęstnieć. Pod koniec zdejmij patelnię z ognia i dodaj łyżkę zimnego masła.
  6. Brokuł podziel na różyczki, a głąb pokrój w drobniejsze kawałki.
  7. Całość zalej mlekiem, a resztę uzupełnij wodą tak, by brokuł był zakryty. Posól i gotuj do miękkości.
  8. Gdy brokuł będzie już miękki, odcedź go, zblenduj na purée i dodaj odrobinę masła.
  9. Obierz batata i pokrój na krajalnicy lub szatkowniku na cienkie plastry. Zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny.
  10. Rozgrzej olej do 140 stopni i smaż w nim osuszone plastry batatów. W trakcie smażenia obracaj plastry i smaż do momentu aż nie będą pojawiać się pęcherzyki powietrza.
  11. Gotowe chipsy osusz na ręczniku papierowym.
  12. Piersi z kaczki pokrój na kawałki. Podawaj na purée z brokułu, z jabłkami, sosem z czarnej porzeczki oraz z chipsami z batatów.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem z czarnej porzeczki z Winiarni Zamojskiej.

z czarnej porzeczki
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.