Winiarnia Zamojska

Pierś z kaczki z chipsami z batatów

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, nóż, łyżki, patelnia, garnki, blender, łopatka, szatkownica lub krajalnica, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy, talerz.

Składniki:

  • 1 kg piersi z kaczki
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • Sól i cukier do smaku
  • 5 ząbków czosnku pokrojonych w drobną kostkę
  • 200 g krojonej w drobną kostkę cebuli
  • 150 g masła
  • 500 g świeżych brokułów
  • 1 batat
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jabłka
  • 250 ml wina z czarnej porzeczki Winiarnia Zamojska
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej z całymi owocami)
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
  • 250 ml mleka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczone piersi z kaczki opłucz w letniej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Natnij skórę w kratkę.
  2. Zamarynuj piersi w 3 ząbkach posiekanego czosnku, sosie sojowym, soli, cukrze i tymianku. Następnie pozostaw je na noc w lodówce.
  3. Zamarynowane piersi usmaż na wcześniej nienagrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Następnie przełóż wraz z wytopionym tłuszczem do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 95 stopni przez około 30 minut.
  4. Na nieumytą po smażeniu patelnię dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę oraz pozostały czosnek. Następnie dodaj 3 łyżki miodu, pokrojone w ćwiartki jabłka razem ze skórą i karmelizuj przez chwilę.
  5. Do jabłek dodaj porzeczkowy dżem. Całość zalej winem z czarnej porzeczki. Redukuj aż sos powoli zacznie gęstnieć. Pod koniec zdejmij patelnię z ognia i dodaj łyżkę zimnego masła.
  6. Brokuł podziel na różyczki, a głąb pokrój w drobniejsze kawałki.
  7. Całość zalej mlekiem, a resztę uzupełnij wodą tak, by brokuł był zakryty. Posól i gotuj do miękkości.
  8. Gdy brokuł będzie już miękki, odcedź go, zblenduj na purée i dodaj odrobinę masła.
  9. Obierz batata i pokrój na krajalnicy lub szatkowniku na cienkie plastry. Zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny.
  10. Rozgrzej olej do 140 stopni i smaż w nim osuszone plastry batatów. W trakcie smażenia obracaj plastry i smaż do momentu aż nie będą pojawiać się pęcherzyki powietrza.
  11. Gotowe chipsy osusz na ręczniku papierowym.
  12. Piersi z kaczki pokrój na kawałki. Podawaj na purée z brokułu, z jabłkami, sosem z czarnej porzeczki oraz z chipsami z batatów.
Autor: Marcin Sikora

Smakuje idealnie z winem z czarnej porzeczki z Winiarni Zamojskiej.

z czarnej porzeczki
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KOMPENDIUM

Wywiad z Leszkiem Kaczorem

"...zdjęcia pozwalają zamrozić w czasie obrazy, których w kolejnych latach nie zobaczymy. To co widzimy i uwieczniamy na zdjęciach teraz w przyszłości już się nie powtórzy. To taka trochę podróż w czasie." - Leszek Kaczor

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pieczona biała kiełbasa, duszona kapusta w żurku z grzybami, pieczone ziemniaki

Zaskocz gości nietradycyjnym, wielkanocnym żurkiem w nadchodzące Święta! Przedstawiamy nowoczesną propozycję na to świąteczne danie od naszego szefa kuchni - Marcina Sikory. Zachęcamy do spróbowania!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

W poszukiwaniu prawdziwego smaku i przygody

Rozpoczynamy nowy miesiąc na szlaku turystycznym! Na wiosenny wypad za miasto przygotowaliśmy 5 propozycji na mapie Lubelszczyzny, które zdecydowanie warto odwiedzić. Zachęcamy do sprawdzenia!

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.