Winiarnia Zamojska

Focacia pomidorowa ze szparagami

Czas przygotowania: około 60 minut plus czas garowania/wyrośnięcia ciasta
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, sitko, łyżki, waga kuchenna, dzbanek z miarką, nóż, blacha do pieczenia, folia spożywcza
Pasujące wino: każde z win musujących Winiarnia Zamojska (Gruszka, Lekka Czarna Porzeczka, Lekka Czerwona Porzeczka, Agrest)

Składniki na około 2 focaccie:

  • mąka typ 00 1 kg
  • woda 600 g temp. 37 stopni
  • drożdże świeże 50 g
  • oliwa z oliwek 100 ml plus do smarowania miski i blachy
  • pomidory suszone 70 g
  • oliwki czarne 70 g
  • szparagi świeże, jak cienkie 15 szt. jak grube 10 szt. krojone wzdłuż na pół
  • sól 20 g
  • rozmaryn świeży
  • pomidorki koktajlowe 10 szt.
  • sól morska gruboziarnista do posypania

Sposób wykonania:

  1. drożdże rozpuścić w wodzie
  2. mąkę połączyć z solą dodać wodę z drożdżami i oliwę z oliwek, wyrobić na jednolite ciasto
  3. miskę metalową wysmarować oliwą z oliwek i przełożyć do niej ciasto, dobrze zakryć folią spożywczą i odstawić do garowaniana/wyrośnięcia na około 1 godzinę (jeżeli chcemy uzyskać ciasto Ala neapolitana zmniejszyć drożdże do 10 g i pozostawić ciasto w wysokim zafoliowanym naczyniu na 12 godzin w temperaturze pokojowej)
  4. wygarowane/wyrośnięte ciasto wyłożyć delikatnie na wysmarowana blachę i rozciągnąć palcami
  5. na ciasto układamy pokrojone szparagi, pomidorki koktajlowe krojone na pół, oliwki przekrojone na pół, rozmaryn, posypujemy sola morska i delikatnie skrapiamy oliwą
  6. pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 20 minut

Podajemy z szynką parmeńską, oliwkami,
suszonymi pomidorami, oliwą
oraz

musującym winem

gruszka lekka-czarna-porzeczka lekka-czerwona-porzeczka agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.