Winiarnia Zamojska

Filet z indyka tandoori z serem lazur, szparagi w sosie beurre blanc z wina gruszkowego, purée z batatów, sałatka z marchewki i kalarepy

Czas przygotowania: około 90 minut plus czas marynowania mięsa
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: garnki, patelnia, naczynie żaroodporne, łyżki, nóż, tarka do warzyw, deska do krojenia, rózga, obieraczka do warzyw, blender
Pasujące wino: Gruszka lub Lodowe Winiarnia Zamojska

Składniki filet z indyka tandoori:

  • filet z indyka 600 g
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • kmin rzymski mielony 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • papryka chili mielona 1/3 łyżeczki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • imbir świeży siekany 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny i skórka z 1/2 cytryny
  • cukier 1 łyżeczka
  • jogurt naturalny 150 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • ser lazur 80 g
  • masło 50 g

Składniki purée z batatów:

  • bataty 2 szt.
  • mleko 200 ml
  • woda
  • sól do smaku
  • masło 50 g

Składniki szparagi w sosie beure blanc:

  • szparagi 1 pęczek
  • wino Gruszka 400 ml
  • sok z cytryny 50 ml
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • masło zimne 100 g
  • cebula szalotka krojona w kostkę 100 g
  • estragon suszony 1/2 łyżeczki

Sposób wykonania filet z indyka:

  1. jogurt wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny
  2. przygotowaną marynatą natrzeć filet z indyka i pozostawić w lodówce na 12 godzin
  3. zamarynowanego fileta nakłuć nożem w kilku miejscach, a w powstałe dziurki włożyć pokrojony ser lazur (pozostaw trochę sera do starcia, do posypania po wierzchu)
  4. rozgrzać patelnię i grillować na niej fileta z obu stron
  5. zgrillowanego fileta umieścić w naczyniu żaroodpornym, ułożyć na nim masło i piec w rozgrzanym do 125 stopni piekarniku przez około 50 minut lub do temperatury w środku 65 stopni
  6. po upieczeniu posypać startym serem lazur

Sposób przygotowania szparagi w sosie:

  1. szparagi oczyścić odkrawając dół około 1 cm i gotować w osolonej i ocukrzonej wodzie około 5 minut następnie zahartować zimną wodą
  2. na patelni zeszklić cebulę na odrobinie masła, zalać winem, dodać sok z cytryny i zredukować o połowę
  3. gdy wino się zredukuje dodać połowę zimnego masła i dobrze wymieszać rózgą, zagotować
  4. zdjąć z ognia, dodać pozostałe masło, powtórnie dobrze wymieszać rózgą dodając estragon i doprawiając do smaku solą i cukrem
  5. na koniec dodać szparagi

Sposób przygotowania purée z batatów:

  1. obrane bataty pokroić w grubą kostkę zalać wodą i mlekiem tak by były przykryte, dodać soli i gotować do miękkości
  2. gdy bataty są miękkie odcedzić pozostawiając odrobine płynu i zmiksować blenderem dodając zimne masło doprawić do smaku solą

Sposób przygotowania sałatka z marchewki i kalarepy:

  1. marchewkę i kalarepę połączyć z przyprawami, octem, solą, imbirem, czosnkiem i cukrem, całość dobrze wymieszać
  2. do rondelka wlać olej, dodać cebulę z łupiną oraz goździki i podgrzewać tak długo, aż cebula zacznie mocno brązowieć
  3. do wymieszanej marchewki i kalarepy z przyprawami dodać gorący olej, cedząc go przez sitko i dobrze wymieszać

Fileta z indyka podawać na szparagach w sosie, z purée z batatów, sałatką z marchewki i kalarepy oraz winem

Gruszka lub Lodowe

gruszka lodowe
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.