Winiarnia Zamojska

Tatar z łososia z blinami ziemniaczanymi z kardamonem

Czas przygotowania: około 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: patelnia, miski, tarka do warzyw, rondelek, miarka, szklanka, łyżeczki, łyżki, nóż, deska do krojenia, widelec, ręcznik papierowy, waga kuchenna.

Składniki:

    Składniki na tatar z łososia:
  • 200 g bardzo drobno posiekanego lub zmielonego świeżego filetu z łososia
  • 120 g pokrojonego w drobną kostkę mango
  • 50 g pokrojonego w drobną kostkę wędzonego fileta z łososia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki posiekanej w drobną kostkę świeżej papryczki chili
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanego koperku
    Składniki na bliny ziemniaczane:
  • 250 g ziemniaków startych jak na placki ziemniaczane
  • ½ łyżeczka mielonego kardamonu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • Olej do smażenia
    Składniki na guacamole:
  • 2 sztuki miękkiego awokado
  • 1 łyżeczka posiekanej w drobną kostkę świeżej papryczki chili
  • 2 ząbki posiekanego w drobną kostkę czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Posiekanego świeżego łososia włóż do miski i połącz z wędzonym łososiem, mango, chili, miodem, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny i wymieszaj.
  2. Do masy dodaj posiekane zioła, dopraw do smaku i na koniec dodaj oliwę z oliwek
  3. W ciepłym mleku rozpuść drożdże, dodaj je do startych ziemniaków i wymieszaj.
  4. Do masy dodaj jajko, mielony kardamon, mąkę i wymieszaj ciasto do konsystencji ciasta na placki ziemniaczane. Gdy jest zbyt rzadkie, możesz dodać nieco mąki.
  5. Ciasto dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie odstaw je na 15 minut, by chwilę wyrosło.
  6. Z gotowego ciasta smaż małe bliny na oleju, a gotowe odsącz na ręczniku papierowym.
  7. Przekrój awokado, wyjmij pestki, a miąższ przełóż do miski.
  8. Do awokado dodaj czosnek, papryczkę chili, miód, sok z cytryny. Wszystko zagnieć widelcem na pastę.
  9. Dopraw do smaku solą i dodaj oliwę z oliwek.
  10. Na blinach ułóż odrobinę pasty guacamole, a na niej ułóż uformowany tatar z łososia.

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

musująca gruszka
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.