Winiarnia Zamojska

Ciastka migdałowe z serem lazur, tapenadą z oliwek i szynką parmeńską

Czas przygotowania: około 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Potrzebny sprzęt: miski, szklanka, blender, waga, nóż, łyżki, blacha do pieczenia, pergamin

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów mielonych
  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 szt. jajka
  • 100 g sera lazur
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 80 g suszonej żurawiny
  • sól do smaku
    Składniki tapenady:
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g kaparów
  • 1 łyżka świeżej siekanej bazylii
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj migdały i dwa rodzaje mąki. Następnie dodaj starte masło, jajka, pokrojony w drobną kostkę ser lazur, żurawinę, oregano, sól i zagnieć ciasto.
  2. Z gotowego ciasta uformuj dwa wałki dowolnej grubości.
  3. Gotowe wałki schłodź w lodówce.
  4. Po wyciągnięciu wałków z lodówki, pokrój je w plastry o grubości około 0,5 cm.
  5. Na koniec wsadź je do piekarnika i piecz w 160 stopniach przez 25 minut.
    Sposób wykonania tapenady:
  1. Pomidory, oliwki, kapary odcedź z zalewy.
  2. Dodaj czosnek.
  3. Wszystkie składniki miksuj blenderem na pastę.
  4. Na końcu dopraw do smaku solą oraz dodaj posiekaną bazylię.
    Sposób układania dania:
  1. Na upieczone ciastka nałóż tapenadę.
  2. A następnie udekoruj szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi.

Smakuje idealnie z winem musująca gruszka z Winiarni Zamojskiej.

lekki agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.