Winiarnia Zamojska

Bruschetta na dwa sposoby

Czas przygotowania: około 50 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: tarka do warzyw, miski, deska do krojenia, głęboka patelnia lub rondelek, łyżki, nóż jarzyniak, blaszka do pieczenia, pergamin

Składniki:

    Bruschetta ze szpinakiem suszonymi pomidorami i oscypkiem
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pokrojonej w kostkę cebuli
  • 100 g pokrojonych suszonych pomidorów
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pierz biały do smaku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 g masła
  • oscypek lub rolada ustrzycka w plastrach do zapiekania
  • pokrojona w kostkę bagietka wieloziarnista
    Bruschetta z konfiturą z buraczków i fetą
  • 200 g tartego na drobnych oczkach buraka
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku startego na tarce
  • 50 g masła
  • sól, cukier do smaku
  • 100 ml wino wiśniowego lub innego wina czerwonego
  • 0,60 g posiekanych orzechów włoskich
  • pokrojona w kromki bagietka pszenna
  • ser feta do zapiekania

Sposób przygotowania:

    Bruschetta ze szpinakiem suszonymi pomidorami i oscypkiem
  1. Szpinak rozmroź.
  2. Cebulę i czosnek zeszklij na maśle, dodaj rozmrożony szpinak i chwilę podsmaż.
  3. Do szpinaku dodaj pokrojone suszone pomidory, śmietankę, następnie chwilę podduś i dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.
  4. Na pokrojone kromki bagietki wieloziarnistej ułóż farsz ze szpinaku, a na nim połóż pokrojone plastry oscypka lub rolady ustrzyckiej.
  5. Gotową bruschettę ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w temp. 180 stopni, aż bagietka będzie chrupka (ok. 10 minut).
    Bruschetta z konfiturą z buraczków i fetą
  1. Starte buraki karmelizuj przez chwilę na miodzie, następnie dodaj sok z malin, ocet, suszoną żurawinę oraz stary czosnek.
  2. Całość podlej winem i zredukuj do uzyskania konsystencji konfitury.
  3. Pod koniec dodaj zimne masło.
  4. Na pokrojone kromki pszennej bagietki ułóż konfiturę z buraczków i posyp orzechami oraz pokruszoną fetą.
  5. Gotową bruschettę ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w temp. 180 stopni, aż bagietka będzie chrupka (ok. 10 minut).

Smakuje idealnie z winem wiśnia lub czarna porzeczka z Winiarni Zamojskiej.

wisnia
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.