Winiarnia Zamojska

Pierożki gyoza z kaczką

Czas przygotowania: około 90 minut
Poziom trudności: średni
Potrzebny sprzęt: miski, deska do krojenia, wałek, maszynka do mielenia mięsa, noże, tarka, łyżki, garnek, patelnia, sitko, łyża cedzakowa

Składniki:

    Ciasto:
  • 320 g mąki pszennej
  • 180 ml gorącej wody
  • ¼ łyżeczki soli
    Farsz:
  • 400 – 500 g fileta z kaczki
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 łyżki sos sojowy
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • odrobina czerwonej papryczki chilli
  • sól do smaku
  • ½ soku limonki
  • skórka z limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 100 g kapusty pak choi lub pekińskiej krojonej w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    Sos:
  • 100 ml sosu sojowego
  • 50 ml oleju sezamowego
  • odrobina czerwonej papryczki chilli
  • 3 łyżki miodu
  • ½ soku i skórki z limonki lub 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • dodatkowo anyż gwiazdki

Sposób przygotowania:

    Ciasto:
  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Zacznij polowi wlewać wrzątek, mieszając masę przez około 15 minut. Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite i elastyczne.
  2. Wyrobione ciasto zawiń w folie spożywczą i odstaw na 20 minut pod przykryciem.
  3. Następnie rozwałkuj cienko ciasto (na ok. 1 mm) i powycinaj szklanką kółka.
    Farsz:
  1. Filet z kaczki zmiel na maszynce na grubych oczkach lub bardzo drobno posiekaj nożem razem ze skórą.
  2. Posiekaj kapustę, odrobinę posól i dodaj pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Gotowy farsz wyłóż na wcześniej wycięte kółka, brzegi ciasta zwilż wodą i zalep pierożki w formie księżyca.
  4. Następnie gotowe pierożki zblanszuj w osolonym wrzątku lub na parze (można tez smażyć w głębokim tłuszczu).
  5. Na sam koniec ugotowane pierożki możesz obsmażyć na oleju sezamowym na rumiano.
    Sos:
  1. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Włóż je do słoika, zakręć go i szejkuj na jednolity sos

Ugotowane pierożki podawaj z sosem i winem musująca Gruszka.

lekki agrest
wróć do listy artykułów

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

kulinaria

KULINARIA

Sernik jagodowo-kokosowy

Sernik z sezonowymi owocami! Spróbujcie nowego przepisu od naszego szefa kuchni Marcina Sikory na sernik z jagodami na cieście kokosowym!

Czytaj więcej
kulinaria

TURYSTYKA

Dookoła świata winiarskich festiwali

Wyrusz w niezapomnianą podróż po festiwalach winiarskich! Świętuj z lampką wina w różnych zakątkach świata, ale przede wszystkim na nadchodzącym festiwalu Zamojskie Winogranie!

Czytaj więcej
kulinaria

KULINARIA

Pierogi z bobem w cieście lubczykowym

W sezonie na bób przedstawiamy kolejną propozycję od naszego szefa kuchni Marcina Sikory. Sprawdźcie przepis na pierogi z nietypowym farszem! Najlepiej smakuje w towarzystwie wina Lekka Czarna Porzeczka.

Czytaj więcej
Czarna porzeczka

AMBRA BRANDS Sp. z o.o.

ul. Puławska 336
02-819 Warszawa

tel. +48 22 566 33 00
fax +48 22 566 33 03

NAPISZ DO NAS

kontakt@winiarniazamojska.pl

Administratorem Twoich danych osobowych jest spółka AMBRA BRANDS Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Puławskiej 336 wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000759267. Twoje dane osobowe będą przetwarzane na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora, w celu przyjęcia zapytania kontaktowego, jego rozpatrzenia oraz udzielenia odpowiedzi. Odbiorcami Twoich danych osobowych mogą być podmioty współpracujące z administratorem w zakresie niezbędnym do obsługi zapytania. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny dla celów udzielenia odpowiedzi na zapytanie. Dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu. Przysługuje Ci prawo do: (a) dostępu do treści swoich danych osobowych, (b) sprostowania danych osobowych, (c) usunięcia danych osobowych, (d) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, (e) przenoszenia swoich danych osobowych oraz (f) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Masz prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do przesłania zapytania i udzielenia odpowiedzi.